Yarnparade

színes - energikus - inspiráló

Tanárnők reflektorfényben. Fejlesztők, nevelők, inspiráló energia bombák.

2023. október 12. 07:39 - suelknitwear

Legújabb sorozatunkban olyan tanárokat, nevelőket, gyermek „iránytűket” mutatunk be, akik révén egy picit átjárhat minket az a szeretet, lelkesedés, kreativitás, amivel ők a gyerekek felé fordulnak. Négy nővel beszélgetünk az értelmi, érzelmi, fizikai fejlesztés fontosságáról, legyen szó bölcsis vagy iskolás korosztályról, és persze nem maradhat ki az sem, hogy miként kerültek erre a fontos pályára.
img_8951-edit.jpg
Elsőként Berg Juditot kaptuk lencsevégre, akinek nevéhez olyan nagysikerű könyvek kapcsolódnak, mint a Rumini, Maszat, Lengemesék, Az Őrzők és még sorolhatnám... de azt talán kevesen tudják, hogy magyar-angol szakos tanárként szerzett diplomát, és már egyetemistaként is helyettesítette édesanyját az általános iskolában.
„Édesanyám is pedagógus volt, magyar–orosz-lengyel majd angol szakos tanár, akit annyira szerettek a gyerekek, hogy rendszeresen feljártak hozzánk. Mindenkit ismertem. Anyukám különösen nagy gondot fordított a kicsit nehezebben kezelhető, mondjuk úgy, csellengő fiúkra, és tulajdonképpen miattuk is indította el az iskola színházszakkörét, hogy lekösse az energiáikat. A srácok szívesen jöttek, de egy színpadi verekedés érdekelte volna őket leginkább, így gyorsan írtam egy darabot Artúr király és a Kerekasztal lovagjai nyomán, a szereplőkhöz igazítva a történetet.
Egyetemistaként segítettem anyunak színdarabokat rendezni vagy éppen helyettesítettem, amikor hiányzott az óráiról. Egyszóval belenőttem ebbe az egészbe és imádtam. Lassan letettem arról, hogy világutazó vagy kalandor legyek, és szerencsére az irodalom tanárom is megerősített, hogy a tanári pályára születettem. Ennek ellenére csak az angol szakot jelöltem meg az egyetemi jelentkezési lapon. Ám ekkor az egyik osztálytársam odajött és provokálni kezdett. – Na mi van, Berg, gyáva voltál beírni a magyart? Természetesen azonnal beírtam első helyen, fel is vettek, és én azóta sem bánom, hogy így alakult.”
Első gyermeke még egyetem alatt született, így kényszerből éjszakák közepette írta meg szakdolgozatát. Lilla érkezése után olyan munkahelyet keresett, ami a bölcsivel összeegyeztethető, így napközben angoltanárként, illetve újságíróként munkálkodott. A „Hisztimeséket” is Lilla ihlette, de a történetek csak később öltöttek fizikai formát, a második gyerek, Bori születése után. A gyerekek mindig teljesen lekötötték és feltöltötték. A kézműveskedés, gyurmabirodalom gyártás, falidísz komponálás vagy éppen egy teljes betlehemi készlet elkészítése a hétköznapok része volt.
„Mindig éreztem a gyerekek rezdüléseit. Lilla elég intenzív kislány volt, de tudtam, hogy nem rosszaságból ellenkezik velem, hanem az életünk akkori zűrzavarában valamilyen kapaszkodóra van szüksége. Rájöttem, hogy ha mesélek neki egy kislányról, aki pont olyan, mint ő, akkor megnyugszik és könnyen egymásra hangolódunk. Állandóan meséltem, így nem meglepő, hogy a legjobb barátnőm és a férje gyakran fültanúi voltak a történeteimnek.
Biztattak, hogy érdemes lenne leírnom őket, mert talán másoknak is tetszenének. Mivel a barátnőm férjének volt is egy könyvkiadója, nekiláttam a munkának, és hamarosan meg is jelent a Hisztimesék.”
Mire a harmadik gyermeke is megszületett már, inkább író volt, mint tanár, de vendégoktatóként, kortárs íróként rengeteg rendhagyó irodalomórát tartott.
A kamaszként hőn áhított világutazás és kaland a meséiben és egyéb történetekben megjelenik, illetve a kihívások sem maradnak el, ha ifjusági regények komponálására kerül a sor. A legújabb Szélvésztől kergetve című, Petőfi Sándor életét bemutató, Abszolút-töri regénye egy fantasztikusan izgalmas karakterábrázolás, ahol Judit különösen figyelt arra, hogy Petőfi jó és rossz tulajdonságai, arroganciája, gyakori felcsattanásai, gyenge pontjai éppúgy megjelenjenek, mint erősségei. Egy jó pedagógus feladata „jóvá szeretni” mondta Judit. Szerető, támogató közegben fejleszteni, ahogy ő is teszi mese- és kalandvilágával, betűkre éhes kicsikkel és nagyokkal.
De arról még nem esett szó milyen csinos nőt fotóztunk, aki nem mellesleg négy gyermek anyukája. Vicces, karakán, jó humorú, lendületes, határozott, de közben nagyon kedves és szerény egyéniség kopogtatott nálunk, így még nagyobb öröm és megtiszteltetés volt őt is a szuper nők között tudni. Edittel arra hajlottunk, hogy inkább ősz típusba sorolnánk, mint télbe mert a móka és a farmzöld valami elképesztően jól mutatott rajta. Utóbbi olyan olivazöld szemeket varázsolt Juditnak, hogy csak ámultunk. A sportosabb két részes szetteket nagyon magáénak érezte, de én imádtam a Gabi ruhát is rajta. Piszok csinos volt és külön ajánlom hozzá minden farmzöld imádónak AzaryArt eozin ékszerét mert tökéletes páros.
383952047_629985535984945_2690165398649550473_n.jpg
383995864_629985555984943_616659540718730279_n.jpg
Gálik Ági – a tüsi hajú bölcsis néni
Villanyszerelésből a gyerekekhez? Igen ilyen is van... Ágit többen is jelöltétek abban az ominózus bejegyzésben, ahol tanárnőket, bölcsis, ovis nevelőket, fejlesztőket kerestem Futár Kata kamerái elé. A mindig vidám és színes karaktert jómagam is ismertem a Süel VIP csoportból, de gyerekekkel kapcsolatos munkásságáról csak pár dolgot tudtam.
Ági két gyermekével volt szülési szabadságon, miközben bújta azokat a munkalehetőségeket, amelyek az anyasággal, illetve az ovi napirendjével összeegyeztethetőek voltak. Mivel a villamossági pálya nem volt gyermek kompatibilis, egy bölcsire esett a választása, ahol az első interjúk után azonnal kapott egy csoportot. Ennek már 25 éve és Ági azóta sem hagyta el az apró cukiságok világát.
„Azt gondoltam majd a bölcsit kell rendezgetnem, segítenem kell az ott dolgozók munkáját, ehhez képest pár interjú után csoportot ajánlottak, mert az akkori bölcsőde vezető úgy érezte imádni fognak a gyerekek. És igaza is lett. Minden lehetséges képzést igyekeztem elvégezni és először kisgyermeknevelőként, majd vezető helyettesként munkálkodtam 6 évig. Ez utóbbi pozíció viszont pár év után ráébresztett arra, hogy én gyerekekkel szeretnék lenni és nem papírokkal, így újra csoporthoz szerettem volna kerülni. 21 év után hagytam ott az első helyemet, majd a XV. Kerüeti Egyesített Bölcsődék világába cseppentem és most is itt szeretgetem a gyerekeket.”
Ági az évek alatt folyamatosan tanult. Tereptanári képesítést is szerzett, hogy oktatni tudja a hallgatókat és saját szakmai ismereteit minál hatékonyabban és eredményesebben tudja átadni az kezdő bölcsis nevelőknek.
Büszke rá, hogy sokan a „tüsi hajú nénihez” szeretnének kerülni és a tesókat is visszahozzák az elégedett szülők, arról nem beszélve, hogy az első csoportom gyerekei is hozzám járnak már.
„Amikor kezdtem még nem tudtam, de nekem találták ki ezt a szakmát. A gyerek mindig megnyugtatnak, akkor is ha éppen egyedül kell lennem 12 togyogóval, rossz napom maximum a felnőttek miatt van. A beszoktatás időszakában is a hétvégék zavarnak a legjobban, mert péntekre olyan szuperül összebarátkozunk mindenkivel, hogy nehéz őket elengedni.„
Ági szerint a bölcsis korosztály számára a nyugalom, stabilitás, érzelmi biztonság a legfontosabb és egy jó kisgyermeknevelő könnyedén megteremti azt a bizalmi közeget, amelyben a gyermek jól érzi magát.
„A gyerekekkel igyekszem mindig cuki lenni (mondja nevetve☺) mindig az ő szintjükön ülök vagy guggolók és nem szeretem ha egy kupacban csoportosulunk a felnőttekkel. Ha egy szülő bizonytalan a bölcsi választásban nézzen be a csoportszobába, üljön le az udvaron és érezze meg milyen hangulat uralkodik a gyerekek körül. “
378391255_630785925904906_4364206708252808189_n.jpg
378379915_630785829238249_6663678604749265512_n.jpg

 

Nébald Alexandra-a tornanéni

Alexandrát ti jelöltétek és a Süel fotózáson találkoztunk először. Egy csupamosoly szépség nyitott ajtót, egy négy hónapos baba társaságában. Ők voltak Alex és Alex). Online „nyomozásomból” azt már tudtam róla, hogy ő a „tornanéni” és szuper fejlesztő hírében áll, de a részletekbe csak a Showroomban avatott be.
Válogatott sportolóként a Testnevelési Egyetemen végzett, így a mozgás mindig is kulcsfontosságú volt az életében. Négyen voltak tesók és mikor három nagylány már kirepült a családi fészekből, édesanyja pedagógusként úgy döntött, hogy kihasználják a nagy ház adta lehetőségeket és családi bölcsődét nyitnak. Így született meg a Tündérvirág bölcsi és ovi, majd a Tündérvirág Mozgás Kuckó.
„Anyukámnál kezdtem el dolgozni kisgyermeknevelőként és itt vettem észre először, hogy mozgásfejlődés szempontjából mekkora különbségek vannak a gyerekek között. Ez a bölcsis időszak elképesztően fontos periódus, hiszen mire ovisok lesznek a kicsik, már futank és ugrálnak. Vagyis az alapokat ebben az időszakban kell megerősíteni vagy korrigálni. „
Megfigyelései nyomán azonnal beiratkozott egy mozgásfejlesztő, testtartás javító majd TSMT oktató képzésre és elindította saját óráit a kicsiknek. Csakhamar azon kapták magukat, hogy a Tündérvirág bölcsi különórái teltházzal dübörögtek. Ekkor Alex, édesanyja unszolására úgy döntött, hogy megnyitja, elsőként bölcsis korosztályra fókuszáló, fejlesztőközpontját, ahol már ötvözte tanulmányait és saját megfigyeléseit. Az így életre hívott módszert ma is oktatja „Izgő-mozgó mozgásfejlesztő” tanfolyamain. Ma már 0-12 éves korig járnak hozzá a gyerekek egyéni, illetve csoportos fejlesztésre.
„A legfontosabb a differenciálás nemcsak mozgás, hanem személyiség tekintetében is. Sokan azt hiszik minden gyereknek ugyanolyannak kell lennie, pedig mindenki annyira más. Van, aki egész órán fogja a kezem, van, akivel szigorúnak kell lennem és van, akinek csak időt kell hagynom a beilleszkedésre. Hiszem, hogy minden gyerekhez vezet az út és az oktatónak kell időt és energiát fordítania arra, hogy megtalálja azt. A bölcsiseknél a mozgásszeretet kell átadni és az alapmozgásokra, mozgáskoordinációra kell figyelni. Az ovisoknál már a figyelem fenntartása és a feladat tudat kialakítása is fontos. A sulisoknál már a motiválás is kihívás a fókuszban pedig a tartás és lúdtalp javítás van.”
A Tündérvirág központ hamar megtelt élettel és egy évvel ezelőtt új helyre költöztek. Most már nem három, hanem 12 óktatóval viszik a központot, ahol hamarosan a hidroterápiás foglalkozások is elindulnak. És, hogy mennyire kicsi a világ? Alex a BHRG központban tanult, annál az alapítványnál, akiket legutóbbi projektünkben támogattunk és a nagy hely, ahova a Tündérvirág központ költözött nem más, mint az én régi kedvenc jógaközpontom az Amasole óbuda. #afonalamiösszeköt mindenhova elér. :)
384103619_631675195815979_9062806404567403644_n.jpg
382983831_631675229149309_9133764863774007941_n.jpg
Méhész Ibolya- a hűséges tanár mintaszobra
Ibolya 43 éve, azaz negyvenhárom éve, tanít ugyanabban a suliban, egész pontosan a Kondor Béla Általános Iskola elképesztően lelkes tanárnénije évtizedek óta. Az iskola a Havannatelep kellős közepén fekve rengeteg olyan iskoláskorú gyerek fejlesztésében vesz részt, akiket “nehezen kezelhetőnek” cimkéznének, de Ibolya néni szíve mindenkiben meglátta a jót…na nagyjából ez volt az a pont a beszélgetésben, ahol én már sírtam.
“Méhész Ibolya vagyok. Egy igazi pedagógus családba születtem. Édesapám magyar-történelem szakos tanár volt, édesanyám tanító. Így már kis koromban iskolásat játszottam. Már ovis koromban gyakran bevitt anyukám a suliba, nyaranta pedig apukám szervezésében úttörőtáborokba jártunk. Életem legmeghatározóbb élményei voltak ezek. Ahogy ők a gyerekekhez és ehhez a pályához hozzáálltak, az determinálta a pályaválasztásomat. Nem is volt kérdés, érettségi után Tanítóképző Főiskolába mentem. Mindig olyan tanár akartam lenni, mint a szüleim. Nekem ők voltak a példaképeim. Egy igazi jó pedagógusnak sokrétű a feladata. Nem csak tanít, vagy nevel, hanem „vezeti” (paidagogosz) a tanítványait. Megmutatja az utat, ami elvezetheti a céljaihoz. Minden gyermek egy-egy sors. Ismerni kell a családi hátteret, a tanuló egyéni képességeit, hogy kinek mik az erősségei. A sikerélmény pedig szárnyakat ad a gyerekeknek.”  Ezt a sikerélményt adta meg Ibolya már az első osztálynak is, aki hozzákerült. Egy tagozatnélküli osztály, tánctudásával emelkedett ki a tagozatos osztályok közül.
“A főiskola után egy vadonatúj általános iskolában helyezkedtem el, a 18. Kerületben. Ide nem elit gyerekek járnak, hanem többnyire nehéz sorsú, hátrányos helyzetű gyerekek. Kezdő tanítóként a legnehezebb osztályokat kaptam. Sok kudarc ért a tanításban, de nem adtam fel. Próbáltam közelebb kerülni a gyerekekhez. Szünetekben népdalokat énekeltünk, táncoltunk, ami nagyon felvillanyozta őket. Próbáltunk, fellépésekre készültünk, előadtunk, sikereket értünk el. Apró célokat tűztünk magunk elé ás ez végre pozitív hatással volt a tanulmányi eredményükre is. A ’90-es évek óta minden osztályommal néptáncoltam és a táncon keresztül minden területen javultak a gyerekek eredményei”:
Időközben elvégezte az ELTE gyermektánc-oktatói szakát is, 2005-ben diplomázott. Versenyekre jártak, különböző fővárosi rendezvényeken léptek fel, még Hollandiába is eljutottak egy tesvériskola meghívására. Azóta rengeteg színpadi tánccal járultak hozzá az iskola színjátszó csoportjának a színvonalához, és a nyolcadikosok keringője is a szerelemgyereke lett. Pár héttel ezelőtt egy felnőtt férfi lépett oda hozzá egy cukrászdában, aki azonnal megismerte Ibolya nénit és megköszönte, hogy anno ACDC-t hallgattak, mert most egy rock –zenekar gitárosaként is meghatározó élményként tekint vissza azokra az órákra.
„Fontosnak tartottam mindig a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatását, örömteli tanulását. Ezért közel 20 éve tagja vagyok a Szeretve Tanulni Egyesületnek, ami pont a hátrányos helyzetben lévő kerületi gyerekek tanulmányi felzárkóztatását, és a tehetséges gyerekek segítését tűzte ki célul. Az évről évre megrendezett „Podo-Híd „kulturális szemle is a magyar és roma tehetségek felfedezését tette lehetővé országos szinten. Nyaranta pedig táborba vittük őket. Idén is Balatonszemesen töltöttünk egy hetet”.
Ibolya fantasztikus összefoglalót írt nekem, de azért szeretem leírni a beszélgetés személyes élményét is. Az egyik kedvenc részem, amikor Ibi nagyon egyszerűen megfogalmazza mi tartja a pályán 44 éve.
„Bemegyek a suliba és érzem a gyerekek szeretetét. Érzem, hogy mindazt amit én adok százszorosan visszakapom és ez a mai napig feltölt”.
Ahogy írtam az elején én végig sírtam. Ritka az ilyen elhivatott nő (bár a Süel fanok között egyre többet találok☺), aki az életét teszi arra, hogy másoknak segítsen, hogy időt és energiát nem kímélve akarja, hogy a gyerekekkel közösen lépjen egyre feljebb és feljebb. Nagyon meghatódtam.
“Párommal már kettesben élünk, de van két felnőtt fiam, és két pici kislány unokám. Boldog édesanya és kétszeres nagymama vagyok, akikkel az iskola mellett igyekszem sok időt tölteni. Jó 10 éve, nem tudom pontosan, még a Deák Ferenc utcában rátaláltam a Süelre, vele megtaláltam a nőiességemet, színeimet, stílusomat. Nagyon jól érzem magam a bőrömben, minden nap bezsebelek néhány bókot. Köszönöm a lehetőséget, hogy itt lehetek, ebben az inspiráló, baráti közösségben!”
382973471_631749709141861_122613208979120674_n.jpg
382976770_631749672475198_7029615492062211908_n.jpg
Szólj hozzá!

3 magyar vállalkozó, avagy babakocsiktól a napelemparkokig.

2023. szeptember 28. 19:11 - suelknitwear

Három nő, három történet. Három vállalkozó, akik valami csodásat építettek. 

Kollarik Gabi

img_0221-edit.jpg

Kiskora óta járták a kézműves táborokat, mindig alkottak valamit a családban aztán az élet kicsi másfelé sodorta és sminkmesterként, oktatóként bontakozott ki. Imád alkotni, ötletelni, teremteni, ebben érzi teljesnek magát, ami kislánya születésével olyan elsöprő erővel tört felszínre, hogy mindkét munkahelyét ott hagyta és elindította saját vállalkozását. Megszületett a @sugarpeasbags.

 „Nem akartam vállalkozó lenni, sőt most sem tartom magamat üzletasszonynak. Mindig meglepődöm, amikor a barátaim szembesítenek a sikereimmel és kerek- perec kimondják, hogy márbedig én egy szuper „businesswoman” vagyok. Amikor benne vagy valamiben és dolgozol ezerrel, akkor csak csinálod, amit érzel és látod ha működik. Ma már tudom, hogy jó ötleteim vannak és tudom, hogyha valami bekúszik az agyamba, akkor azt meg kell valósítanom. Ez a fajta magabiztosság az anyasággal érkezett meg hozzám.”

Kollarik Gabival a Süel fotózáson találkoztunk ekőször és bár nem ismertük egymást nagyon sok közös motívumot fedeztünk fel a beszélgetés során. Az interjú 30 perc helyett 120 perces lett, nem véletlenül...

A Sugarpeas megálmodója először a kezdetekről mesélt, arról hogy mennyire organikusan alakult az egész vállalkozás. A varrást autodidakta módon tanulta meg és eleinte kutyaruhákat készített rendelésre, aztán baráti beszélgetések során felmerült, hogy nem lehet színes, vászon bevásárlótáskákat vagy éppen hálós szatyrokat kapni, így barátnője kérésére készített néhányat.

Innentől viszont nem volt megállás, hiszen jó időben ismerte fel, hogy a nőkben ott bujkál már a tudatos háziasszony, aki minél kevesebb műanyagot akar a környezetében tudni. Mivel maga is hasonlóan él és gondolkozik saját és környezte igényeiből kiindulva, színes, játékos ízlésének megfelelően készítette el az első darabokat.

„Mindent magam intéztem. Az alapanyagok felkutatásától kezdve, a designon át a varrásig vagy éppen a különböző tanusítványok beszerzéséig. Magam építettem fel a weboldalamat, a webshopot és az összes közösségi felületünket is én kezelem. Nehéz volt ebbe (is) beletanulni, de nincs mese, alkalmazkodni kell.”

img_0037-edit_1.jpg

Gabi végig nagyon szerényen mesélt magáról, de a fentiek mellett a vállakozás apró-cseprő ügyeit is ő menedzseli, miközben egy csoda kislány anyukájaként is helytáll. Sosincs megállás, még akkor sem ha szabadnak tűnik az időbeosztása.

A 2020-as év is megmutatta újratervező szupererejét, amikor egyik napról a másikra kellett uzsis szatyrok, arclemosok helyett maszkokat készíteni. Itt is elképesztő gyorsasággal reagált és az első sokk utáni napokban (nem hetekben!) már egyszínű, aztán színes maszkokat szállított cégeknek vagy éppen a hiánnyal küzdő gyerekorvosi rendelőnek ajándékozott pár csomagot.

„ Egy pillanatig nem nyalogattam a sebeimet, kicsit megijedten de aztán tudtam, hogy meg fogom oldani, mert nekem ott van a lányom is, akiért felelek és mindent meg is teszek.”

Így történt, hogy az utóbbi két évben is szárnyal a Sugarpeas és Gabi fejében millió ötlet van még kiaknázatlanul.

„Az utóbbi idők piaci nehézségei és a megváltozott vásárlói igényekhez próbálom igazítani a termék palettámat fenntartva a minőségi alapanyagok és minőségi munkát nyújtó végeredményt. Idén egy nagy álmom vált valóra , az offline jelenlét mellett lehetőségem nyílt egy fantasztikus Magyar Designer közösségnek, melynek a Paloma Artspace udvar ad helyet a tagjává válni, így bármikor élőben is megtalálják az érdeklődők Stúdiónkban a termékeimet. Új ötleteim és újabb terveim mindig vannak csak az idő kevés, próbálom "ballanszban" tartani az Anyuka és a válallkozói énem, S talán ez a feladat a legnehezebb.”

Miért szeretjük mi a Sugarpeast?

Mert nemcsak táskákat és bevásárló szatyrokat találunk náluk, hanem sok más területen, élethelyzetben váltja ki a műanyag tárolókat lásd: kenyeres zsák, szalvéták, uzsonnás tasak, péksüti zsák. A fürdőszobában is lecserélhetjük a vattákat, textil korongokra vagy éppen a betéteket, mosható betétekre, a textil neszesszer meg hab a tortán.

Nagyon fontos kiemelnünk, hogy a hasonló vállalkozások között kevés akad, akinél az összes csomagolásra használt textil, élelmiszer tárolás szempontjából is bevizgsált és az OEKO- tex tanusítvány mellett rendelkezik a fentiekhez szükséges tanusítványokkal is.

 img_0156-2-edit.jpg

Nyári Fruzsina

img_3302-edit.jpg

Februári vállalkozónőnk a porondon.Egy sugárzó nő, három vállalkozás, avagy Nyári Fruzsi és az ő folyton megújuló világa.

Egy vállakozás is sok ha az ember szívvel- lélekkel mögötte áll, három pedig igazi csodának számít, főleg úgy, hogy Fruzsi a vezetője, szervezője, adminisztrátora, sokszor marketingese mind a három szerelemprojektnek, és azt sem tartja ördögtől valónak, hogy ő maga áll a pult mögött vagy éppen egész nap babakocsikat tisztít.

Egészen biztosan nem unatkozik, hiszen a Fuss babakocsival , a Babagúz kölcsönző és a Flora MiniWash megálmodója is, és bár a három szolgáltatás mind-mind a babakocsik világa körül forog, teljesen különböző problémákkal küzd meg nap, mint nap.

Na de kezdjük az elején, hogy virágzott ki ez az izgalmas trio, miből lett a cserebogár?

„Teljesen mással foglalkoztam, de azt mindig tudtam, hogy szükségem van flexibilis időbeosztásra és olyan munkára, ahol a befektetett energiámmal arányosan nő a jutalom is”.

Első gyermeke születésekor már tudták, hogy szeretnének babakocsival futni és erre készülve sokat olvastak releváns fórumokat, majd pedig saját tapasztalataikat egy blog formájában osztották meg másokkal, így született meg az a közösség, ami a babakocsival futó családoknak nyújt segítséget, információkat és persze beszerezték az első futásra alkalmas babakocsikat is.

A babakocsikat kölcsönözni is lehetett tőlük, ami szájról – szájra terjedt és lassan hotelek, turisták, illetve sokat utazó családok kértek segítséget babakocsi kölcsönzés kapcsán. Ahogy egyre nagyobb igény volt a normál kocsikra, illetve kabin méretű variációkra, úgy megszületett a babagúz kölcsönző. (Itt jegyezném meg, hogy bár sosem kooperáltunk a Babagúzzal, mégis több utazásom során is megosztottam a kocsijaikat Süel posztokban, mert még azt is megjegyezték, hogy mindig menta színű kocsit kapjak).

„Nagyon fogyasztó központú vagyok, illetve figyelek nemcsak a szolgáltatásaink minőségére, de a kölcsönző atmoszférájára és persze a vásárlók egyedi igényeire. Én az az ember vagyok, aki megkérdezi a pincér nevét, hogy utána meg tudjam szólítani, és próbálok mindenki felé értő figyelemmel fordulni.”

Tanusíthatom, hogy Fruzsinak ez egy szuper erőssége, ami az interjúnk során is kiderült. Már abból is látszik, ahogy néz és ahogyan csillog a szeme.

Sokszor naivnak gondolják, mert hisz a jóban és abban, hogyha jót ad, jót kap, hogy az őt körülvevő világ visszatükröző ezt a kedvességet . (IMÁDOM a szerk. Zsuzsi)

img_3144-edit.jpg

Mikor megkérdeztem mi a legnagyobb büszkesége egyértelműen a COVID19 berobbanásával pár nap alatt lezajló újratervezésről kezdtünk beszélni.

A turisták elmaradtak, a hotelek bezártak, de ő a legdrámaibb időszakban, két hét alatt felépítette a Flora Mini Washt. Olyan ötlet pattant ki a fejéből, ami az éppen aktuális fgyasztói igényeknek megfelelt és kisebb befektetéssel azonnal el is tudták indítani. A mosoda azóta már kinőtte magát és új helyen működik egy szuper csapattal.

„Amikor a vállalkozásokról mesélek sosem tudok egyes szám első személyben nyilatkozni, hiszen a csapatom és a férjem támogatása nélkül nem létezne egyik márkám sem. Imádok a semmiből új dolgokat építeni, alaposan utánajárni, kitalálni és megvalósítani az ötleteimet, de ehhez elengedhetetlen a család támogatása.„

És, hogy mit hoz a jövő? Ötlet van bőven, de ami már biztos, hogy sok-sok közösségi programmal készülnek @Fuss babakocsival fronton.

img_3210-edit.jpg

 Izsó Krisztina

img_4950-edit.jpg

 

Nemcsak ő maga egy csoda, hogy nagymamaként tiniket lepipáló formába van, hanem férjével közösen alapított, elképesztően haladó szellemű vállalkozása is példaértákű.

Az Astrasun Solar naperőmű projektfejlesztés naperőműveket telepít országszerte és hamarosan határainkon túl is ott hagyják fenntartható lábnyomukat. De ne szaladjunk ennyire előre mert 24 évvel ezelőtt teljesen máshonnan indultak, és bizony maga az út is olyan izgalmas és energikus, hogy leesett az állam megújulás iránti vágyuk láttán.

Krisztáék a kezdet kezdetén élelmiszer- majd játék kereskedelemmel foglalkoztak, de sajnos az üzletek üzemeltetése során rengeteg bolti lopással találkoztak. Bosszankodás helyett azonban meglátták a lehetőséget a helyzetben és azonnal saját áruvédelmi rendszert építettek ki.

“A piacon nem találtunk megfelelő védelmi rendszereket és végül arra jutottunk, hogy magunknak kell fejleszteni. A csapatunk tagjai szerencsére hozzánk hasonlóan keresték a kihívásokat és gyorsan megtanultunk mindent, amit az áruvédelmi rendszerekről lehet. Így született meg az Astrasec. Miután ez a vállalkozás már stabilan működött, a férjemmel újabb ötletek megvalósítására kezdtünk fókuszálni. Mindekettőnknek nagyon fontos volt a fenntarthatóság és már akkor is napelemekben gondolkodtunk, amikor a piacon szinte senki…”

img_4795-edit.jpg

Éles fordulat volt a vállalat életében az első két konténer napelem érkezése…

“ Ha valamiben hiszünk, akkor nagyban gondolkodunk, de bevallom amikor megérkeztek a napelemek, egy kicsit izgultunk, hogyan adjuk el a készletet. Végül azonban nemcsak értékesítenünk sikerült, hanem a megrendelők a telepítést is igényelték, így újabb kihívások elé néztünk. Először háztartási méretű napelemekkel foglalkoztunk majd nyitottunk a naperőmű tervezés, kivitelezés, üzemeltetés és beruházás felé. Jelenleg 40 naperőművünk van Magyarországon és hamarosan határainkon túl is létesülnek napelemparkjaink.

Amikor beindítottuk a vállalkozásunkat nagyon kis tőkével kezdtünk, mindenünket befektettük. Azóta is visszaforgatunk szinte mindent a vállalkozásba, ez a sikerünk egyik kulcsa. Hiszünk abban, hogy aki mer az nyer… na meg, aki kitartó."

Kriszta jelenleg a vállalat pénzügyeivel foglalkozik és hozzá tartozik a háztartási méretű napelemes rendszerek üzletág is. Lányai ugyan már felnőttek, de két pici unokáját rendszeresen látogatja külföldön, emellett hihetetlen figyelmet fordít a testi- lelki egyensúly megtartására.

„Végzettségemet tekintve gyógyszerész vagyok és bár tanulmányaimat doktori címmel zártam a munkámban nem használtam az egyetemen megszerzett tudást. Minden vállalkozással kapcsolatos tudást autodidakta módon szívtam magamba, viszont most az utolsó csavarig tudom mi kell egy naperőmű építéséhez.”

Az Astrasun tavaly novemberben debütált a tőzsdén, így Kriszta most sem unatkozik. A vállalaltnál óriási szervezetfejlesztések zajlanak, Romániában építkeznek, miközben a napelemparkokban megkezdődött a birkatartás is, amivel a hatalamas területek karbantartását hatékonyan és környezetbarát módon oldják meg. Krisztáék formabontó megoldásának hála már más területekhez is tudnak birkákakt kölcsönözni.

Imádjuk!! Igazi szupernő.

img_4865-3-edit.jpg

 Szerző: Csillag Zsuzsi

Fotó: Futár Kata

Szólj hozzá!
Címkék: LIFE TREND

Három magyar orvos, akiket meg kell ismerned!

2023. szeptember 18. 13:55 - suelknitwear

Sorozatunkban izgalmas karaktereket, energikus és lebilincselő szuper nőket mutatok be nektek, akikkel bármikor összefuthattok akár az utcán is. Hétköznapi szupernők, most első körben "szuperdokik". Három doktornővel indítom a szeptembert, akikkel egy élmény volt beszélgetni...
img_0367-edit.jpg

Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos

img_0495-edit.jpg
Egy végtelenül kedves gyermekorvos, aki nemcsak itthon, hanem a világot átszőve ad tanácsokat külföldön élő magyar kismamáknak, miközben gyermekorvosi ruhamárkát hozott létre, hogy ne csak szavakkal, hanem vizuálisan is megnyugtassa, mosolyra derítse a hozzá látogató kicsiket.

“Hogy mire vagyok a legbüszkébb? Arra, hogy a gyerekek másnap is vissza akarnak jönni hozzám és akkor is bekukkantanak a rendelőmbe, ha csak arra járnak, de az is előfordul, hogy délutáni programként szeretnének meglátogatni. Mindennek az alapja a kommunikáció és az empátia. Nem címkézem a szülőket, sem a gyerekeket, egyszerűen csak beszélgetek velük, segítek és elmagyarázok mindent. Tudom milyen elveszettnek lenni…”

Sok-sok évvel ezelőtt a Délszláv háború kitörésekor férje rádiós tudósítóként dolgozott, miközben ő két kicsi gyermekkel volt otthon Szerbiában. Ekkor szembesült azzal mennyire nehéz külföldön a picikkel és akár egy gyógyszertári popsikrém kikeverése is nehézségbe ütközhet, ha mások a “szokások”. Innen is jött az ötlet, hogy gyermekorvosként online konzultációs csomagokkal várja a magyar anyukákat a világ minden pontjáról.

Bogi gyermekorvosi praxisa 18 évvel ezelőtt indult, előtte egy ismert genetikai tanácsadóban dolgozott, ahol világossá vált számára, hogy a gyermekvállalás előtt is nagyon nagy szükség van az anyukák szakmai és lelki támogatására. A vállalkozás megpróbáltatásokkal indult. Ekkor diagnosztizálta saját magának melldaganatát, melyet az erre irányuló szűréseken senki nem vett észre. A diagnózist és a gyógyulást is saját kitartásának köszönheti.

Ma már Japántól Új-Zélandig rengeteg helyről hívják nemcsak gyermekbetegségekkel, oltásokkal, napi rutinnal kapcsolatban, hanem terhességgel, fogantatással kapcsolatos kérdésekben is. Segít a babavárás előtt, közben és után.

A Brit skarlátjárvány (és antibiotikum hiány) közepette több családdal is konzultált virtuálisan, és sikeresen ötvözték az itthoni gyakorlatot az ottani kezelésekkel a gyógyulás érdekében. Az online konzultáció lehetősége csak egy “segítő pont” a sok közül a virtuális térben. Bogi klubbot is indított, ahol havonta egyszer, külső szakértők bevonásával beszélnek át szülőket, gyerekeket érintő témákat, ahol lehet kérdezni, ahol minden megválaszolásra kerül.
Bogi a Nida gyermekorvosi ruhamárka megálmodója egy ismert doktornéni, aki megfigyel, megért és kreativitással, kitartással megvalósítja álmait. A Nidát a praktikum és a lélek hívta életre. “Egy ovilátogatás során jutott eszembe, hogy mennyire nem szerettem anno oviba járni és egyből jött az ötlet, hogy gyerekeknek olyan pólókat készítsünk, amelyeken szeretteik cuki képe mosolyog vissza rájuk, ha tükörbe néznek.
Ezt az ötletet tovább formálva gondolkoztam azon, hogy mennyivel könnyebben tudnék a rendelőben is kapcsolódni a kis betegekhez, ha a ruhánk nem hófehér lenne, hanem olyan általuk is felismerhető, jól definiált, színes formákkal díszítenénk a köpenyt, amit szívesen megnéznek, megfognak, simogatnak. A kedves színes formák a jó benyomás keltést segítik, a fazonok pedig praktikusak, hiszen nem kell áthúzni a fejünkön, ha valami baleset történik. A név a nidatio (beágyazódás) rövidítése, ami az első kapcsolódási pont az anyával.”
Bogi millió teendője mellett egy kis fazekasműhely tulajdonosa is, ami a feltöltődés szigete számára. A Napboglár minden darabja kézzel készült kis csoda kerámia, amelyeket Bogi készít, ha éppen nem a betegekkel foglalkozik.
img_0313-edit.jpg

Dr. Körei Anna

img_0107-edit.jpg
Egy nagyon szerény, visszafogott, ám színekben merész doktornőhöz van szerencsénk. Anna a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján dolgozik, belgyógyász-diabetológus szakorvosként, de elsősorban cukorbetegekkel foglalkozik.
Klinikai kutatásai, melyeket a diabeteses neuropathia munkacsoport tagjaként végez, is ehhez kapcsolódnak, ahol a cukorbetegség lenyomatát vizsgálja idegrendszerünkön. Nem kifejezetten a központi idegrendszert, hanem a perifériás idegeket, belső szerveink beidegzésének károsodását kutatja a cukorbetegség mentén. Próbáltam úgy jegyzetelni a bemutató szakmai részét, hogy mindannyian értsük, de volt egy szakasz, amit muszáj bemásolnom, mert tök menő:
“2014-ben és 2016-ban elnyerte az MDT (Magyar Diabetes Társaság) legjobb idegen nyelvű közleményéért járó, 2014-ben és 2022-ben pedig a Diabetologia Hungarica „legjobb közlemény a 35 év alatti első szerzők kategóriában” díját ill. 2015-ben a Szűcs Zsuzsanna Alapítvány díját. 2015-ben az MDT legjobb magyar nyelvű közlemény kategóriájának díjazottja, két alkalommal nyerte el a „Pfizer a korszerű tudásért” díjat. 2017-ben az „Év ifjú diabetológusa” volt, és még ugyanezen évben elnyerte a Neurodiab Göran Sundkvist díját (erre nagyon büszke:)). 2018-ban a krakkói CEDA kongresszuson „Prize for Excellent Poster” díjas, 2020-ban elnyerte az MDT Halmos Tamás Díját. 2022-ben elnyerte a MDT legjobb magyar nyelvű közleményért járó díját. 2021. szeptember óta a diabeteses neuropathiával foglalkozó nemzetközi tudományos társaság vezetőségi tagja (NEURODIAB Executive Commitee), 2022 június óta Közép-európai Diabetes Társaság (CEDA) vezetőségi tagja.”
A heti 30 óra rendelés és kutatás mellett egyetemi oktató. Jelenleg osztályvezető-egyetemi tanársegéd pozícióban, klinikusként dolgozik. Ha a magyar nyelvű oktatás nem volna elég, angol és német kurzusokhoz is lehet Annához csatlakozni, ugyanis három nyelven fejleszti a tanulásra éhes hallgatókat :).
“Hogy mire vagyok a legbüszkébb? Az orvosi munka-kutatás-oktatás triumvirátusára, aminek köszönhetően úgy érzem nagyon hasznos, gyakorlati tudást adok át, tágabb perspektívájú, szemléletformáló szellemben oktatok”
img_0141-edit-edit.jpg

Dr. Mangó Gabriella

347399541_818056739214578_121175669880910932_n.jpeg
Harmadik doktornőnket én is ismerem, a virtuális térből. Érdekesen szövődtek össze a szálaink, először talán egy évvel ezelőtt. A Gyöngyösön élő háziorvost nagyjából 75.000-en követjük jómagam is olvastam a posztajit, jegyzeteltem, hogyan kell bevenni a vitaminokat és persze megfogadtam az oldalán olvasható praktikus tanácsokat. Szeretem, hogy jól ír. Minden posztnak az a célja, hogy megértsem én is, más is, mindenki, hogy a tudását az emberek nyelvére lefordítva átadja és segítsen nekünk hétköznapi és nem hétköznapi helyzetekben.
Szóval mindig megálltam a posztjainál és egyszer csak valamilyen esemény kapcsán az olvasóktól kért segítséget, hogy mit viseljen az adott estén. Süelt természetesen, mondtam magamban és mivel nem sokat szoktam gondolkozni, ha elkap a lendület, azonnal írtam is neki, hogy lennének ötleteim.
Így kapcsolódtunk össze és az általa életre hívott, Richter Érdemérem alá tartozó háziorvosi szakmai díj (mely Gabi ötlete nyomán az alapellátásban dolgozó kollegákért jött létre és arra hivatott, hogy a szakma színvonalát emelje és megítélését javítsa) átadóján már egy Süel kagyló ruhában pompázott. Ez a kezdeményezés is két év munkája volt, amit praxisa, magánrendelése és 7 (igen hét, nem kettő) gyermeke mellett megálmodott és megvalósított.
Mikor az első képeket kitettük záporoztak hozzám az üzenetek, hogy „a Gabit én is követem”, „oh ő nálunk Gyöngyösön háziorvos és mindenki imádja” és még olyan is érkezett, hogy „ő mentette meg az életem a légzőgyakorlataival a Covid első hullámában”. Így nem volt meglepetés, hogy többen is jelöltétek őt annál a posztnál, amikor szuper dokikat, illetve doktornőket kerestem.
Elképesztő szeretet veszi körül, amit 1000% -ban vissza is ad. Az én szememben ő kicsit olyan „Dr House” kedves csaj verzióban. Aki kiszúrja azt az 1 csillagot a vérképben és kideríti a mögötte lévő összes turpisságot, aki nem legyint a dolgokra, hanem figyel, kutat, teljes egészében vizsgálja a testet, jól látja az összefüggéseket és ami még nagyon fontos, hogy betegeinek kezét fogva nem engedi, hogy elvesszenek a nemtörődömség vagy éppen a rossz rendszer hálójában. Ehhez valami elképesztő energia kell...
Háziorvos, aki természetgyógyász – magánorvosként dolgozik Gyöngyösön is, akinek a nevéhez fűződik a Természetgyógyászat kontra Orvosi gyógyászat c. könyv, amely a Líra és Lant üzleteiben és még sok más helyen volt beszerezhető. Egy doktornő, aki a Covid alatt napi szinten segített a betegeknek, miközben a virtuális térben hosszú posztokat írt, hogy segítsen, válaszolt az ország minden pontjáról érkező segítségért kiáltó üzenetekre éjjel, nappal.
Ugyanebben az időszakban iratkozott be a Pécsi Tudományegyetem forgatókönyv író posztgraduális képzésére, hogy hobbijában az írásban is kiteljesedjen. Első drámája (Rómeó és Júlia átirata a Covid alatt) 230 pályaműből egyből bekerült az első 8 közé a Trip-hajó Koronavírus pályázatán. Most egy izgalmas forgatókönyv filmre vitelen dolgozik, amikor éppen nem Magyarország egyik legjobb háziorvosa. Párjával közösen 10 gyermeket neveltek fel, legkisebb lánya 14 éves.
Ezt az energiát palackozni kéne.
img_0630-edit.jpg
Szólj hozzá!

Virágba borult a divat

2023. május 23. 13:45 - suelknitwear

Minden évszak és persze maga a természet is állandó ihletforrás a divatban, így nem meglepetés, ha tavasszal menő a virág és minden, ami színes, szagos, tulipános álom. Idén a hippie időszak túlburjánzó virágmintáit is felülmúlják a szirmokban úszó divatanyagok. A színpompás növények megjelennek a mintákban, díszekben, kiegészítőkben, sminkekben, töményen, nagyon feltűnően, hogy biztosan megakadjon a szemünk rajtuk. A Sarah Jessica Parker nevével fémjelzett And Just Like That sorozat plakátján például a színésznő egy nagy "rózsa"ruhában pompázik, középen, pinkben...

sjp_1.jpg

 

Ami idén elárasztotta a kifutókat és a magazinokat az tündéreket és nimfákat idéző harmónia. A virágrőület két csodás képviselője Elle és Dakota Fanning.  Elle évek óta virágos ruhákban pompázik a vörös szőnyegen a mostani Cannes-i fesztiválon is ezüst virág díszítette a ruháját és a Harper's Baazar, illeve a Falunt magazin is szirmokba csomagolta. 

letoltes.jpg

Dakota flamingó virággal takarta el keblét és a szettel felrobbantotta a netet.  dakota-fanning-wore-loewe-to-the-hollywood-reporter-power-stylists-dinner.jpg

Virágok a vörös szőnyegen

Carolina Herrera

 753aeda7165354de696fe49964dddd8c.jpg

 

f96c7c570edff5dc0657e7452c0f93ae.jpg

Cynthia Rowley

a805e89d2132e22af211813b3ce56225.jpg

 Virágok magazinokban 

Prabal Gurung-vouge

f986d4488101857fbedba0c2d7098896.jpg

 

elle-fanning-5-642adcfbcdd4d.jpg

Carolina Herrera Resort Vouge

193eb6dbc62ac9ba7d7690c71de365b9.jpg

Oscar de la Renta -Moda Operandi

2f88e7f5ffaf24f505faa1c479c57a66.jpg

Itthon is tarolnak a virágos divatanyagok. Egy élénk színeiről híres magyar márka zöld szegfűvel és egyéb illatos díszekkel tűzdelte teli ruháit tavaszi fotóin. 

20230406_suel_3786_r_copy.jpg

20230406_suel_3823_r_copy.jpg

 

A Swarovski őrült kampányában nemcsak az arcokat borítja szírom, de maguk az ékszereket is a margaréta és egyéb szürreális virágok ihlették. images_4.jpg

 

swarowski.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Benned melyik istennő lakik? Avagy női archetípusok és stílusok.

2023. április 06. 21:14 - suelknitwear

Héra, Artemisz vagy éppen Aphrodité? Melyik vagyok én?

Könnyed összeállításunkban az istennők személyiségéhez választottunk kreatív szetteket, ahol az adott istennő lenyomata valamilyen módon megjelenik az outfitben. 

Jean Shinoda Bolen japán származású amerikai pszichiáternő, a jungi iskola követője "Bennünk élő istennők" című könyvében, 7 istennővel azonosította a női alaptípusokat. A szórakoztató és egyben szakmai mű segít megállapítanunk személyiségünk meghatározó archetípusát és azt is, milyen mértékben van jelen a többi karakter. 

A mi kérdésünk edig az, hogy ezek a belső tulajdonságok vajon milyen mértékben hatnak öltözködésünkre? A könyv alapján megpróbáltuk megálmodni a 7 karakter szettjeit.

Melyik vagy te  és milyen szettet adnál az istennőknek?:)

Artemisz - A vadászat és a Hold istennője, a női függetlenség megtestesítője, célratörő ám néha kegyetlen. Az általában extrovertált és intuitív karakter nagyon jóban van édesanyjával és nőtársaival, jó nővér is. Leginkább a barátság és női szövetségek fontosak a számára. Erős hősnő, aki a férfiakkal inkább versengő és jellemző lehet az érzelmi távolságtartás és a tomboló düh is. 

Outfit: 

Határozott, ütős színek, kényelmes de karakteres ruhadarabok. Félvállas harcos megoldások, extrém színpárok, hűvösebb távolságtartó árnyalatok (pl.enciánkék).

dsc_3702-600x899.jpg

dsc_1682.jpg

dsc_1013-600x900.jpg

Athéné - A bölcsesség és a női mesterségek istennője, gyakorlatias, probléma megoldó stratéga, aki Artemisszel ellentétben a férfiakkal köt erős szövetséget. Támogatja a hősöket és legfontosabb karakter számára az édesapja. Az extrovertált, igazi gondolkodó nő gyengesége lehet az empátia hiánya vagy éppen a ravaszkodkó jellem. 

Outfit: Letisztult megoldások, finoman karakteres szettek, ami segíti a fókuszt. Nőies és elegáns. Harmonikus, analog színekben pompázó szettek. Akár föld színek.  

suel-szerelem-szett-17.jpg

 

dsc_7171.jpg

dsc_7111.jpgHesztia - A tűzhely és a templom istennője, a bölcs nő, a belső béke megtestesítője, a tűzhely örzője. Introvertált, érző és intuitív, aki kedveli az egyedüllétet, spirituálisan fogékony, de az érzelmi távolságtartás rá is jellemző lehet. 

Outfit:

Rejtőzködőbb színek és fazonok. Rendezett, harmonikus, monokróm szettek, akár oversized megoldások. Feltűzött haj, békét sugárzó összhatás.

dsc_4068.jpg

dsc_0888.jpg

dsc_7086.jpg

Héra- A házasság istennője, akinek legfontosabb társa a férje.  Az elkötelezett asszony, feleség, aki általában extrovertált, miközben képes egy életre elkötelezni magát egy ember mellett. Hűséges párjához, közben pedig féltékeny típus és a  bosszúszomjas düh sem áll távol tőle. 

Outfit - Színekben finom és nőies, mindenképpen lágy outfitek, amelyekben vonzó, de visszafogott lehet. A ház asszonya.

dsc_9699.jpg

dsc_6972.jpg

dsc_3805-600x899.jpgDémétér- az anya, a tápláló nő, akinek nincs fontosabb lányánál. A nagylelkű és nagyvonalú asszony, aki másokat mindig segít, így nagyon figyelnie kell a kiégésre, kimerülésre, önmaga túlhajszolásának elkerülésére. Gyakran anyáskodóvá válhat más kapcsolatokban is, a gondoskodás a legfontosabb számára. Nyugodt de ha lányáról van szó eget - földet megmozgatja, általában extrovertált.

Outfit: Praktikus, letisztult, nőies. Lehet olykor sportosabb, kiegészítőket mellőző összeállítás, ami önmagában is megállja a helyét.

 dsc_1778.jpg

dsc_9697.jpg

dsc_4945.jpg

Aphrodite - A szerelem és a szépség istennője. Kimondottan érző és extrovertált. Élvezi a szépséget és az örömöt, érzéki és kreatív, ám néha nehezére eshet a következmények mérlegelése kapcsolataiban. 

Outfit - Szexi, csábító, de kifinomult. Csipkék, intenzív figyelemfelkeltő színek, érzéki megoldások, vállakat, lábakat, női vonalakat megmutató ruhák.

dsc_6461-1-scaled.jpg

dsc_1737.jpgdsc_0263-600x898.jpgPerszephone- a sebezhető leánygyermek. Két legfontosabb személy az életében édesanyja és a férje, általában introvertált és érzékelő. Introvertált, akinek gyermeki énje felnőtt nőként is előtérben van, fogékony a környezetéből jövő ingerekre, empatikus és befogadó. Álmok megfejtője, fantázia világok mestere. Hajlamos lehet a nárcizmusra és könnyedén manipulálhat másokat. 

Outfit: Királylányos, visszafogott, csipkés, finom és gyermeki színek. Rózsaszínek, pasztell világ. 

dsc_7129.jpg

 dsc_0067-scaled.jpg

 dsc_7663.jpgA fenti leírások természetesen csak a felszínt kapargató, nagyon rövid, tömör összegzések. Színes karakterünket pedig pont a fenti istennők keveredése adja, illetve a különböző életszakaszokban domináló archetípusok  egymásutánisága. A képek illusztrációk a ruhákhoz.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Pulcsiruhák a főszerepben

2023. január 14. 17:32 - suelknitwear

A hideg hónapokban, amikor legszívesebben csak belebújós, puha, meleg cuccokban járkálnál, igazi kihívás olyan darabokat találni, amelyek egyszerre divatosak és nőiesek is, vagyis az összes kritériumnak megfelelnek.

Idén télen (de ha őszinték akarunk lenni, minden évszakban) a legjobb választás egy (vagy több) pulcsiruha. 

A pulcsiruhák általában kötött darabokat jelentenek és az egészen vékony fonalatól a vastag gyapjúkig mindenféle verziójuk létezik.Az egyszerűség kedvéért bontsuk le őket 4 különböző kategóriára:

 • alapdarabok
 • egyedi megoldások
 • évszakokon átívelő fazonok
 • jó meleg, gyapjú variációk

A lenti leírások alapján már el fogod tudni dönteni, neked melyikre lesz szükséged a ruhatárad kiegészítéséhez.

Kezdjük az ALAPDARABOKnál.

Olyan fazonkról beszélünk, amelyek jól kombinálhatóak, a meglévő ruháinkhoz passzolnak, egy kapszula gardróbba is beépíthetőek, vagyis olyan ruhák, amelyek megfelelő ékszerekkel és kiegészítőkkel millió variációban viselhetőek. 

Ezek a megoldások általában klasszikus vonalvezetésű, egyszerű fazonok és érdemes belőlük a színtípusunknak megfelelő árnyalatot választani, hogy minél többször tudd viselni. Keress olyan ruhákat, amelyeknek különleges nyakkivágása, ujjmegoldása, érdekes textúrája van!

Az EGYEDI pulcsiruhák mindig szemkápráztató, színes darabok, amelyek csak úgy vonzzák az emberek tekintetét, kiemelnek a tömegből és igazi "power" ruhaként működnek, erősítik az önbizalmadat Érdemes kihasználni a szokatlan sziluetteket, bátor színkombinációkat, vagy épp mindennek a keverékét. Az alapdarabokkal ellentétben, ezek igazi statement megoldások.

Gyakran különleges alkalmakra tartogatjuk őket, pedig könnyen beilleszthetőek a mindennapokba is, bedobod a kreativitásod. Ugyanolyan kényelmesek, mint az alapdarabok és egyszerűbb kiegészítőkkel akár munkába is viselhetőek. 

A GYAPJÚból készült kötött ruhák a legjobb és legminőségibb darabjaid lesznek a téli hónapokban. Persze ez az anyag sok törődést és odafigyelést igényel, de cserébe éveken keresztül hűséges és megbízható társad lesz. Legkecsegtetőbb tulajdonságuk, hogy a gyapjú ruhák puhák és garantáltan melegen tartanak, ezért nem kell 100 réteget magadra venned a télikabátod alá.

Az ÉVSZAKOKON ÁTÍVELŐ (trans-seasonal) fazonok az igazi adu ászok a pulcsiruhák terén, melyeket nemcsak télen, de tavasszal és ősszel is felveheted. Általában könnyedén rétegezhető megoldások. Mellényruhák, amelyek alá blúzokat, pamut garbókat vagy éppen bodykat is felvehetsz, fölé pedig mehet a blézer vagy egy poncsó. A legfontosabb ismérvük, hogy a réteges öltözködésben segítenek, feldobnak egy egyszínű szettet, de önmagukban is megállják a helyüket.

Szólj hozzá!

5 ajándék, amivel nem tudsz melléfogni

2022. december 07. 09:41 - suelknitwear

 

suelknitwear_q1_filmxmas2_2.jpg

Az adventi időszakban általában mindenkit megbabonáz a karácsonyi készülődés. Elkezdjük feldíszíteni a házat, szervezzük a családi karácsonyi összejöveteleket és végre  meg lehet csodálni az ünnepi vásár fényeit és kirakatait.

Ezzel az időszakkal megérkezik a vásárlási láz is vagy éppen beüt a vásárlási pánik, amennyiben azt sem tudjuk kinek milyen ajándékkal készüljünk. Érdemes időben elkezdeni összeírni a bevásárló listákat, de ha úgy érzitek teljesen meg vagytok lőve potenciális ajándék ötletek terén, semmi gond. Ugyanis, mi most 5 olyan ruhadarabbal készültünk, amivel biztos a siker karácsonykor. 


darky-pro-zeny.jpg

 1. Sapka

Könnyű beszerezni, bármilyen színben tudsz találni, ráadásul a legtöbb kötött vagy más rugalmas anyagból készül, így a méret biztos jó lesz. Télire egyébként is érdemes beszerezni egy csinos sapkát, hiszen több okból is fontos melegen tartani a fejünket. Egyrészt kevésbé leszünk hajlamosak lebetegedni, másrészt a hajhagymáknak sem tesz jót, ha egész télen a fagyos hidegeknek vannak kitéve.

Vásárlás előtt viszont gondoljuk át, kinek szánjuk az ajándékot, és milyen színekben láttjuk az illetőt a legtöbbször, vagy ha tehetjük, akár a gardróbjába is besétálhatunk segítségként. Egy konkrét elképzelés a szín kapcsán ugyanis leszűkíti a lehetőségeket, és könnyebben tudsz majd választani a különböző opciók közül.

dsc_3175.jpg

kek_sapi.jpg

th.jpg

 1. Sál

Önmagában, de akár egy sapkával társítva is tökéletes ajándék. Nagy előnye, hasonlóan a sapkához, hogy a méret nem akadály. Bármilyen télikabátot fel tud dobni egy élénk színű sál, így rögtön egy kis boldogságot csempész a téli, szürke mindennapokba. Ez is inkább a praktikus ajándékok közé tartozik, de a legjobb benne pont az, hogy nagyon jól ki lehet használni. Jó hír, hogy idén igazi statemnet darabokat is lehet taláni, amelyek tutira mosolyt csalnak majd az arcokra. Hosszú, széles, mintás, akár 100% pamut sálakat is találtunk magyar márkáknál. 

1968867-d.jpg

sueldsc_4852.jpg

 

 1. Poncsó

Ha olyan embert szeretnél megajándékozni, aki szereti a puha, kellemes darabokat, amik egy hóeséses, kandallóban égő tűz mellett ülős hangulatot idéznek, egy óriási poncsó igazi telitalálat. Első olvasásra lehet, hogy nem így gondolod, de mi egy poncsó, ha nem egy pihe puha takaró, amit magadra tudsz dobni, ami kényelmesen körbevesz, beterít és melegen tart, amibe a hideg téli estéken bekuckózhatsz. Pláne, hogy nem kell külön magad körül tartani, így, ha kiugranál a konyhába egy pohár forralt borért, mindkét kezed szabad.

dsc_7654.jpg

 9085q-80x-001-1-560393_2.jpg

 1. Oversized pulcsi

Az oversized pulcsi igazi aduász, mert otthonra, vagy a hétköznapokon is többféle képpen be lehet építeni a ruhatárunkba. Ha nem tudod, hogy az illető, akinek az ajándékot szánod, inkább elbújós típus, vagy szeret kiöltözni, akkor is ajánlom az oversized pulcsit, ugyanis tökéletes társ egy otthon töltött délután során, kiegészítve egy bögre teával és a kedvenc filmeddel/olvasnivalóddal. Egy övvel máris csajos lesz az összhatás, de ne feledkezzünk el arról sem, hogy ugyanúgy jól néznek ki a nagy pulcsik egy pár farmerrel, mint egy rövid szoknyával és magas szárú csizmával.

cheez-ml12-4.jpg

dsc_5521.jpg

benetton.jpg

 

 1. Cover up

Cover up-nak minden, ami lenge, csipkeszerű, kicsit áttetsző és csak felkapod valami fölé. Ez lehet nyárra, egy fürdőruhához, vagy kötött anyagból rétegzéshez, hosszúujjú felsőkhöz. Leginkább a lengesége miatt praktikus ajándék, hiszen ennél a darabnál sem kell kifejezetten aggódnunk a pontos méretek miatt, simán vehetünk egy kicsit nagyobbat is a biztonság kedvéért.

dsc_5542.jpg

1626004042_2_2_2.jpg

 Ha pedig nem tudod hol kezd a shoppingolást, sálak és sapkák tekintetében a Tommy Hilfiger jó választás, ha klasszikusabb, natúrabb színeket keresel, oversized pulóverek terén a United Colors of Benettont érdemes felkeresni.

Viszont, színek és kötött darabok tekintetében a Süel-nél található a legnagyobb választék akár sálról, akár poncsóról beszélünk, így mind az 5 ruhadarabra lehet nálunk példát találni, és a vásárlásoddal egy hazai márkát tudsz támogatni.

 Matus Fanni

Szólj hozzá!

Cost/wear. Te hányszor viseled a ruháidat, mielőtt elhasználódnak?

2022. október 14. 14:51 - suelknitwear

f_img_2754.jpg

Amikor vásárlunk, általában az első dolog, amit megnézünk a kinézett darabokon, az az árcédula. Közben elgondolkodunk a következőkön:

 • Fogom ezt hordani?
 • Beleillik a stílusomba/gardróbomba?
 • Sokáig ki fog tartani ez a darab?
 • Egy év múlva trendi lesz még?


Sok minden átfut az agyunkon, de sajnos a magasabb ár legtöbbször eltántorít minket a vásárlástól, mert a fast fashion márkák hozzászoktattak minket egy olyan alacsony árkategóriához és olyan gyorsan változó trendciklusokhoz, amivel a minőségi ruhamárkák nem tudnak és sokszor nem is akarnak versenyre kelni.

Ezt az ár is tükrözi, hiszen egy maradandó ruhadarab előállításához megfelelő alapanyagok, gépek és szakemberek kellenek, akiknek az idejüket és a hozzáértésüket is bele kell kalkulálni a kifizetendő összegbe.  Nagyon nem mindegy az sem, hogy Ázsiában vagy éppen Európában készülnek a termékek, hiszen teljesen más adók, környezetre vagy éppen fizetésre vonatkozó előírások vannak érvényben.

Természetesen a fast fashion márkák nemcsak a vásárlási szokásainkon hagynak mély nyomot, hanem nagy hatással vannak a környezetre, a munkapiacra és még sok másra is. A divat és a fogyasztói szokások nagyon komplex és sokszor egymástól elválaszthatatlan témák. De, lássuk, hogy a pénzköltési szokásainkra miként hat a fast fashion.

img_1726.JPG

A cost per wear (ejtsd: koszt per ver) egy nagyon jó indikátora annak, milyen darabokba éri meg befektetni hosszútávon a pénzünket. Ez a mérték a ruha árát veszi alapul és elosztja azzal, hányszor vettük fel, így megkapjuk, alkalmanként mennyibe is került.

Várható, hogy felmerül bennünk, hogy ezt miként lehet kiszámolni előre? Hiszen minél többször veszünk fel egy-egy darabot, annál alacsonyabb lesz az összeg, amit egy viselés áraként meghatározunk. Itt pontosan erről van szó! Ha felmerül bennünk ez a kérdés, akkor már rátapintottunk a lényegre. Persze teljes pontossággal sosem tudunk számolni, senki sem jövőlátó, de ha az eddig vásárolt ruhadarabjainkból indulunk ki és abból, átlagosan mennyit bírtak, már egészen kerek képet kaphatunk a témáról.

De példaként vegyünk alapul egy 10 000 Ft-os fast fashion kötött pulcsit és egy 35 000 Ft-os, fenntarthatóbb darabot, amit például a United Colors of Benettonban vagy éppen a hazai Süel márkaboltban megvásárolhatunk.

kepernyokep_2022-10-13_143906.jpg

Fast fashion:

 •  Ár: 10 000 Ft
 •  28 x viselve (szeptembertől márciusig hetente 1x felvesszük 1 éven keresztül)
 •  Ár/alkalom: 357 Ft


Ez önmagában nem lenne rossz, de azért szerintem bevallhatjuk, hogy átlagban nem vesszük fel ennyiszer
ezeket a darabokat, és még ha nem is mennek teljesen tönkre az első szezon után, a trendek
változása miatt így is, úgy is lemondunk róluk.

Fenntarthatóbb alternatíva:

 •  Ár: 35 000 Ft
 • 280 x viselve (szeptembertől márciusig hetente 1x felvesszük 10 éven keresztül)
 • Ár/alkalom: 125 Ft

Már ebből is látni, hogy hosszú távon sokkal jobb befektetésnek bizonyul egy drágább, de tartósabb
darab, amit egyébként akár több, mint 10 évig is használhatunk.

f_img_2501.jpg
Összességében, bár csábító, hogy hagyjuk magunkat beszívni a fast fashion ezerrel pörgő és havonta új trendekkel előrukkoló világába, ennek az a következménye, hogy ugyan alacsony árú, de egyben alacsony minőségű ruhadarabokat vásárlunk ezekben a boltokban, amiket egy-két szezon után nem csak ezért dobunk ki, mert elhasználódnak, hanem azért is, mert már nem újdonság, nem elég trendi.

Ez egy olyan körforgásba taszítja az embert, hogy ugyan egyszerre nem ad ki sok pénzt, hosszú távon a kisebb összegek felhalmozódnak, ezzel igazából többe kerül az öltözködésünk, mintha egy tartós darabba fektettünk volna nagyobb összeget az elején.


Ezzel szemben a márkák, akik minőségibb darabokat gyártanak, magasabb árkategóriába tartoznak, azt szorgalmazzák, hogy a ruháinkat befektetésként kezeljük. Vegyünk kevesebbet, de tartósabbat.

Most például jó példa erre Gigi Hadid új márkája, a Guest In Residence, ami a saját bevallása szerint is luxuscikkeket árul, de a cél nem az, hogy évente 10 pulcsit megvetessenek egy személlyel, hanem hogy időtálló darabokba fektessünk, amiket aztán továbbadhatunk a gyerekeinknek. Ezek általánosságban az összes mindennapi ruhadarabról elmondhatóak, nyári és téli darabokról egyaránt.

A kötött ruháiról ismert Süel nagy hangsúlyt fektet a kombinálhatóságra, trans-seasonal (szezonokon átívelő, több szezonban hordható) darabok tervezésére, amiket így még többször viselhetünk, de ők maguk szerveznek "használt Süel" vásárt is a vásárlóiknak.  

139947203_236854477891787_3039629347222749972_n.jpg


Vessünk még egy pillantást az ár/alkalom egyik extrém példájára is: alkalmi viselet. Persze ennek is több formája van, hiszen hacsak a munkánkból adódóan nincs szükségünk több alkalommal is koktél- vagy báliruhákra, esélyes, hogy nem fogjuk kihasználni ezeket a ruhadarabokat, így az ár/alkalom meglehetősen magas marad. Ebben az esetben mit tehetünk, hogy anyagilag jobban kijöjjünk az egészből? Meglepő módon, a mindennapi ruhákkal ellentétben, nem mindig a magasabb árkategória a megoldás, de miért is?


Számításba kell venni, hogy szeretnénk-e nevesebb, tervezői ruhadarabokra költeni, hiszen vannak ugyan olyan helyzetek, ahol státusszimbólumként fontos, hogy Chanel legyen a ruhánk belsejébe írva, de ez inkább az esetek kisebbségében igaz. Ha csupán az ár/alkalmat tartjuk szem előtt, be kell vallani, hogy ha tervező nevét kiiktatjuk az egyenletből, a szimplán minőségi és a luxus, tervezői darabok nem sokban különböznek. Bár, tény, hogy a tervezői darabok hosszú távon igen értékállóak, főleg a kiegészítők, de itt nem az ár/alkalom miatt éri meg vásárolni, hanem a potenciális értéknövekedés miatt.

kepernyokep_2022-10-13_143555.jpg


Akár szeretnénk tervezői darabokat viselni, akár eltekintünk ettől, mára már számos szolgáltatás van, ami lehetővé teszi, hogy kisebb nagyobb erőfeszítéssel lejjebb tornázzuk az árát egy alkalmi ruhának. Vásárlás mellett van lehetőség bérlésre is, főleg báli öltözet esetén. Azt is megtehetjük, hogy az esemény után továbbadunk az adott darabon, kihasználva az egyre sokasodó second hand és vintage ruhákra specializálódó online platformot, illetve eleve másodkézből is beszerezhetünk bármit. Nyilván számításba vehető, hogy ismerősöktől/ ismerősüknek is lehet kölcsönözni, ennek az egyetlen korlátja a méret. Azt tehát látjuk, hogy akaraterővel és türelemmel bármi megoldható, csak kis keresgélés kérdése egy tökéletes, fenntartható és kedvező ár/alkalommal rendelkező alkalmi ruha.

Ahol viszont az alkalmi és mindennapi ruhák ár/alkalom mércéi hasonlóak, az az extrém személyre szabottság. Hiszen a stílusunkból, élethelyzetünkből, munkahelyünkből, földrajzi elhelyezkedésünkből kiindulva minden egyénnek más-más darabokra lesz szüksége egy év során, így például lesz, aki minőségi farmernadrágokba vagy kabátokba fektet, lesz, aki időtálló fürdőruhákba, van, akinek viszont az estélyiken lesz a fókusz.


Az egyetlen tanács, amit ezzel kapcsolatban adhatok, hogy ha átgondoljuk, melyek a leggyakrabban
használt darabjaink, azokban fog megtérülni a minőségi darabok vásárlása, tehát ott érdemes
kezdeni a nagyobb befektetéseket.

 

Matus Fanni

Szólj hozzá!
Címkék: LIFE Süel TREND

Skinny shaming - avagy piszkafa, gebe és társai.

2022. március 14. 16:10 - suelknitwear

life, végre menők a hús-vér nők, hétköznapi arcok, környezetünkben élő szuper csajok, de a női test változatosságát inkább kerekebb formákon jelenitik meg a márkák, és keveset beszélünk arról, hogy bizony vannak olyan vékony lányok, akiket pont azért "csúfolnak" mert nem elég csajosak...

Az utóbbi időben több olyan kommentbe is belefutottunk, ami arra késztetett minket, hogy írjunk egy kicsit a skinny shaming fogalmáról is, ami a vékony emberek gúnyolását jelenti. Itthon a legnépszerűbbek az egyszálbél, gebe, nincs rajta mit fogni, beteg, anorexiás, szúrnak a csonjai és kreatív nyelvünknek köszönhetően még sok más. 

Egy magyar márka hirdetésére péládul a kép alatt található kommentek érkeztek:

su_el_play_20223.jpg

img_2657.jpg

Egy hazai színtanácsadó posztjánál is elszabadultak az indulatok: 

img_2594.JPG

 

 

 

img_2595.JPG

 A hasonló megjegyzések semmiképpen nem tartoznak az építő kritika fogalomkörébe, sőt kifejezetten bántó és fájó beszólások csakúgy, mint a kövér és társai, amivel a teltebb nőket ostorozzuk. 

A női (és amúgy a férfi) sokszínűségben (is) benne foglaltatik a vékony és a telt alkat is. Különböző testalkatok, különböző karakterek, színtípusok, stílusok stb. Tanuljuk meg, hogy másnak a teste az adott egyén magánügye. 

A fentebb említett hazai brand tervezője kiállt modelljei mellet, és külön posztban válaszolt egy hasonló kommentelőnek:

su_el_vip_show_202231.jpg

img_2658.JPG

 #bodyshaming Ledöbbentem, hogy miket írnak nők egymásnak…Jelezném, hogy nemcsak az számít body-shamingnek ha lekövérezünk, dagadtnak titulálunk valakit. A botsáska, csontkollekció,éhező és társai pont ugyanez a kategória. (megjegyzem, hogy @erreirjanett egy kifejezetten szexi, sportos csajszi szerintem,de nyilván ízlések és pofonok). Vannak emberek nem is kevesen, akik alapból vékonyak, sőt pont ugyanannyi millió egyéb oka lehet annak, hogy valaki vékony, mint annak, hogy vki curvy. Plusz kikérem magunknak, hogy a @suelknitwear -nél nem változatosak a női karakterek. Az én “mindenség” elképzelésemben benne van valóban mindenki. Hétköznapi csajok és modellek méreteiktől függetlenül. #skinnyshaming

Nemzetközi viszonylatban sem ritka a hasonló helyzet. Mivel a divat ipar egyik végletből a másikba esik, az eddig sokszor valóban meggyötört, fogyásra kényszerített modellek után hirtelen kitiltották a "size 0" lányokat a kifutókról. Igaz, ami igaz eddig egyértelműen felülreprezentáltak voltak az ultravékony modellek, de sokan közülük adottságaikból kifolyólag tartoztak ebbe a méretbe és nem a fyogyókúráknak köszönhetően. Jamie King határozottan igazságtalannak titulálta az intézkedést.

"Nem tartom fairnek, hogy a 34-es méretet kitiltsák bárhonnan, úgyanúgy, ahogy egy 46-os méretet sem lehet kitiltani sehonnan. Komoly nehézségek árán tudok csak hízni, nem tehetek róla, hogy ilyen a testalkatom".

Nyilatkozta a híresség, akinek gyakran írják közösségi oldalain, hogy fogyasszon több hamburgert.

skinnishaming.jpeg

Egy szó, mint száz a testünk a magánügyünk. Magán hordozza az évek múlásának, gyerekeknek, fogyó- vagy éppen hízókuráknak a nyomait, hangulatingadozások, álmatlan vagy átmulatott éjszakák ráncait de ez mind-mind a mienk. Támogassuk egymást bókokkal és saját testünket is szeressük nagyon, hiszen egy életen át szolgál minket.

 

Téged bántottak már a testalkatod miatt?

 

 

 

Forrás:

Facebook / www.qz.com

Szólj hozzá!
Címkék: Life

Hazai márkák, amelyek adományt gyűjtenek.

2022. március 02. 12:50 - suelknitwear

Elképesztő az összefogás, ami a jelenlegi háborús helyzetben kialakult Magyarországon. Talán ez az egység, ez a sok segíteni vágyó ember, ez a rengeteg pozitív energia az, amire érdemes gondolnunk ha éppen összeszorul a szívünk a híreket nézve. 

Hoztunk nektek három hazai márkát, akik termékeinken keresztül gyűjtenek a rászorulóknak. 

img_2632.jpg

Lengyel Zsuzsi

A színes táskáiről ismert magyar brand más jótékony kezdeményezést is indított már az évek során. 

Zsuzsiék jelenleg  külföldön élnek, de a háború kirobbanásának pillanatában egyből felajánlották CAREbag  kollekciójuk értékesítéséből származó teljes, nettó árbevételüket az Ukrajnából menekülő családok megsegítésére. 

"CareBagjeink azért születtek, hogy segítsenek. Ma sem lesz ez másként."  írta Zsuzsi és az első hullámból származó bevételt már át is utaláták a Máltai Szeretetszolgálatnak. 
Termékek itt: 
102381608_3198022030230862_3526827436085870592_n.jpeg

Inventino

Különleges kiegészítőkkel segít az Inventino. Zsani bejegyzésében a következőt olvashatjátok: 

"A Help paletta választásával támogatod a katolikus Karitasz szervezeten keresztül az ukrán háború rászorulóit. A termék árából 5000 Ft-ot ajánlok fel a rászorulóknak.
Jelképesen a kék és sárga színt színtípusonként válogattam össze a palettához, a harmadik szín választását pedig rádbízom, írd a megjegyzésbe. ☺️"
Termékek itt: 

 Süel

A különleges kötött ruháiról ismert magyar márka külön felsőt tervezett és a hétvége leforgása alatt elkezdte a gyártást. Fehér alapon, absztrakt, türkiz galambbal állnak a béke mellett és a termék értékesítéséből származó teljes nettó árbevételt a Budapest Bike Maffiának küldik. A rövid kötött topot "HOPE- ujj" néven keressétek. A cég 70 felső legyártásank vállalta a tervezés, gyártás és alapanyag költségét, ami ha mind elkel több, mint egymillió forint adományt gyűjtenek össze. 

"Jelenleg nagyjából 34 darab értékesítésénél járunk és az első 10 darabot már csomagolják, ezt az összeget már tegnap este átutaltuk a Budapest Bike Maffiának és dolgozom rajta, hogy mind a 70 elkeljen." Mondta Csillag Zsuzsi, a márka tervezője. 

Hope ujj itt:

https://suel.hu/termek/hope-ujj-feher-leheletzold/

piros.jpg 

 

 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: 2022 LIFE
süti beállítások módosítása