Yarnparade

színes - energikus - inspiráló

3 magyar vállalkozó, avagy babakocsiktól a napelemparkokig.

2023. szeptember 28. 19:11 - suelknitwear

Három nő, három történet. Három vállalkozó, akik valami csodásat építettek. 

Kollarik Gabi

img_0221-edit.jpg

Kiskora óta járták a kézműves táborokat, mindig alkottak valamit a családban aztán az élet kicsi másfelé sodorta és sminkmesterként, oktatóként bontakozott ki. Imád alkotni, ötletelni, teremteni, ebben érzi teljesnek magát, ami kislánya születésével olyan elsöprő erővel tört felszínre, hogy mindkét munkahelyét ott hagyta és elindította saját vállalkozását. Megszületett a @sugarpeasbags.

 „Nem akartam vállalkozó lenni, sőt most sem tartom magamat üzletasszonynak. Mindig meglepődöm, amikor a barátaim szembesítenek a sikereimmel és kerek- perec kimondják, hogy márbedig én egy szuper „businesswoman” vagyok. Amikor benne vagy valamiben és dolgozol ezerrel, akkor csak csinálod, amit érzel és látod ha működik. Ma már tudom, hogy jó ötleteim vannak és tudom, hogyha valami bekúszik az agyamba, akkor azt meg kell valósítanom. Ez a fajta magabiztosság az anyasággal érkezett meg hozzám.”

Kollarik Gabival a Süel fotózáson találkoztunk ekőször és bár nem ismertük egymást nagyon sok közös motívumot fedeztünk fel a beszélgetés során. Az interjú 30 perc helyett 120 perces lett, nem véletlenül...

A Sugarpeas megálmodója először a kezdetekről mesélt, arról hogy mennyire organikusan alakult az egész vállalkozás. A varrást autodidakta módon tanulta meg és eleinte kutyaruhákat készített rendelésre, aztán baráti beszélgetések során felmerült, hogy nem lehet színes, vászon bevásárlótáskákat vagy éppen hálós szatyrokat kapni, így barátnője kérésére készített néhányat.

Innentől viszont nem volt megállás, hiszen jó időben ismerte fel, hogy a nőkben ott bujkál már a tudatos háziasszony, aki minél kevesebb műanyagot akar a környezetében tudni. Mivel maga is hasonlóan él és gondolkozik saját és környezte igényeiből kiindulva, színes, játékos ízlésének megfelelően készítette el az első darabokat.

„Mindent magam intéztem. Az alapanyagok felkutatásától kezdve, a designon át a varrásig vagy éppen a különböző tanusítványok beszerzéséig. Magam építettem fel a weboldalamat, a webshopot és az összes közösségi felületünket is én kezelem. Nehéz volt ebbe (is) beletanulni, de nincs mese, alkalmazkodni kell.”

img_0037-edit_1.jpg

Gabi végig nagyon szerényen mesélt magáról, de a fentiek mellett a vállakozás apró-cseprő ügyeit is ő menedzseli, miközben egy csoda kislány anyukájaként is helytáll. Sosincs megállás, még akkor sem ha szabadnak tűnik az időbeosztása.

A 2020-as év is megmutatta újratervező szupererejét, amikor egyik napról a másikra kellett uzsis szatyrok, arclemosok helyett maszkokat készíteni. Itt is elképesztő gyorsasággal reagált és az első sokk utáni napokban (nem hetekben!) már egyszínű, aztán színes maszkokat szállított cégeknek vagy éppen a hiánnyal küzdő gyerekorvosi rendelőnek ajándékozott pár csomagot.

„ Egy pillanatig nem nyalogattam a sebeimet, kicsit megijedten de aztán tudtam, hogy meg fogom oldani, mert nekem ott van a lányom is, akiért felelek és mindent meg is teszek.”

Így történt, hogy az utóbbi két évben is szárnyal a Sugarpeas és Gabi fejében millió ötlet van még kiaknázatlanul.

„Az utóbbi idők piaci nehézségei és a megváltozott vásárlói igényekhez próbálom igazítani a termék palettámat fenntartva a minőségi alapanyagok és minőségi munkát nyújtó végeredményt. Idén egy nagy álmom vált valóra , az offline jelenlét mellett lehetőségem nyílt egy fantasztikus Magyar Designer közösségnek, melynek a Paloma Artspace udvar ad helyet a tagjává válni, így bármikor élőben is megtalálják az érdeklődők Stúdiónkban a termékeimet. Új ötleteim és újabb terveim mindig vannak csak az idő kevés, próbálom "ballanszban" tartani az Anyuka és a válallkozói énem, S talán ez a feladat a legnehezebb.”

Miért szeretjük mi a Sugarpeast?

Mert nemcsak táskákat és bevásárló szatyrokat találunk náluk, hanem sok más területen, élethelyzetben váltja ki a műanyag tárolókat lásd: kenyeres zsák, szalvéták, uzsonnás tasak, péksüti zsák. A fürdőszobában is lecserélhetjük a vattákat, textil korongokra vagy éppen a betéteket, mosható betétekre, a textil neszesszer meg hab a tortán.

Nagyon fontos kiemelnünk, hogy a hasonló vállalkozások között kevés akad, akinél az összes csomagolásra használt textil, élelmiszer tárolás szempontjából is bevizgsált és az OEKO- tex tanusítvány mellett rendelkezik a fentiekhez szükséges tanusítványokkal is.

 img_0156-2-edit.jpg

Nyári Fruzsina

img_3302-edit.jpg

Februári vállalkozónőnk a porondon.Egy sugárzó nő, három vállalkozás, avagy Nyári Fruzsi és az ő folyton megújuló világa.

Egy vállakozás is sok ha az ember szívvel- lélekkel mögötte áll, három pedig igazi csodának számít, főleg úgy, hogy Fruzsi a vezetője, szervezője, adminisztrátora, sokszor marketingese mind a három szerelemprojektnek, és azt sem tartja ördögtől valónak, hogy ő maga áll a pult mögött vagy éppen egész nap babakocsikat tisztít.

Egészen biztosan nem unatkozik, hiszen a Fuss babakocsival , a Babagúz kölcsönző és a Flora MiniWash megálmodója is, és bár a három szolgáltatás mind-mind a babakocsik világa körül forog, teljesen különböző problémákkal küzd meg nap, mint nap.

Na de kezdjük az elején, hogy virágzott ki ez az izgalmas trio, miből lett a cserebogár?

„Teljesen mással foglalkoztam, de azt mindig tudtam, hogy szükségem van flexibilis időbeosztásra és olyan munkára, ahol a befektetett energiámmal arányosan nő a jutalom is”.

Első gyermeke születésekor már tudták, hogy szeretnének babakocsival futni és erre készülve sokat olvastak releváns fórumokat, majd pedig saját tapasztalataikat egy blog formájában osztották meg másokkal, így született meg az a közösség, ami a babakocsival futó családoknak nyújt segítséget, információkat és persze beszerezték az első futásra alkalmas babakocsikat is.

A babakocsikat kölcsönözni is lehetett tőlük, ami szájról – szájra terjedt és lassan hotelek, turisták, illetve sokat utazó családok kértek segítséget babakocsi kölcsönzés kapcsán. Ahogy egyre nagyobb igény volt a normál kocsikra, illetve kabin méretű variációkra, úgy megszületett a babagúz kölcsönző. (Itt jegyezném meg, hogy bár sosem kooperáltunk a Babagúzzal, mégis több utazásom során is megosztottam a kocsijaikat Süel posztokban, mert még azt is megjegyezték, hogy mindig menta színű kocsit kapjak).

„Nagyon fogyasztó központú vagyok, illetve figyelek nemcsak a szolgáltatásaink minőségére, de a kölcsönző atmoszférájára és persze a vásárlók egyedi igényeire. Én az az ember vagyok, aki megkérdezi a pincér nevét, hogy utána meg tudjam szólítani, és próbálok mindenki felé értő figyelemmel fordulni.”

Tanusíthatom, hogy Fruzsinak ez egy szuper erőssége, ami az interjúnk során is kiderült. Már abból is látszik, ahogy néz és ahogyan csillog a szeme.

Sokszor naivnak gondolják, mert hisz a jóban és abban, hogyha jót ad, jót kap, hogy az őt körülvevő világ visszatükröző ezt a kedvességet . (IMÁDOM a szerk. Zsuzsi)

img_3144-edit.jpg

Mikor megkérdeztem mi a legnagyobb büszkesége egyértelműen a COVID19 berobbanásával pár nap alatt lezajló újratervezésről kezdtünk beszélni.

A turisták elmaradtak, a hotelek bezártak, de ő a legdrámaibb időszakban, két hét alatt felépítette a Flora Mini Washt. Olyan ötlet pattant ki a fejéből, ami az éppen aktuális fgyasztói igényeknek megfelelt és kisebb befektetéssel azonnal el is tudták indítani. A mosoda azóta már kinőtte magát és új helyen működik egy szuper csapattal.

„Amikor a vállalkozásokról mesélek sosem tudok egyes szám első személyben nyilatkozni, hiszen a csapatom és a férjem támogatása nélkül nem létezne egyik márkám sem. Imádok a semmiből új dolgokat építeni, alaposan utánajárni, kitalálni és megvalósítani az ötleteimet, de ehhez elengedhetetlen a család támogatása.„

És, hogy mit hoz a jövő? Ötlet van bőven, de ami már biztos, hogy sok-sok közösségi programmal készülnek @Fuss babakocsival fronton.

img_3210-edit.jpg

 Izsó Krisztina

img_4950-edit.jpg

 

Nemcsak ő maga egy csoda, hogy nagymamaként tiniket lepipáló formába van, hanem férjével közösen alapított, elképesztően haladó szellemű vállalkozása is példaértákű.

Az Astrasun Solar naperőmű projektfejlesztés naperőműveket telepít országszerte és hamarosan határainkon túl is ott hagyják fenntartható lábnyomukat. De ne szaladjunk ennyire előre mert 24 évvel ezelőtt teljesen máshonnan indultak, és bizony maga az út is olyan izgalmas és energikus, hogy leesett az állam megújulás iránti vágyuk láttán.

Krisztáék a kezdet kezdetén élelmiszer- majd játék kereskedelemmel foglalkoztak, de sajnos az üzletek üzemeltetése során rengeteg bolti lopással találkoztak. Bosszankodás helyett azonban meglátták a lehetőséget a helyzetben és azonnal saját áruvédelmi rendszert építettek ki.

“A piacon nem találtunk megfelelő védelmi rendszereket és végül arra jutottunk, hogy magunknak kell fejleszteni. A csapatunk tagjai szerencsére hozzánk hasonlóan keresték a kihívásokat és gyorsan megtanultunk mindent, amit az áruvédelmi rendszerekről lehet. Így született meg az Astrasec. Miután ez a vállalkozás már stabilan működött, a férjemmel újabb ötletek megvalósítására kezdtünk fókuszálni. Mindekettőnknek nagyon fontos volt a fenntarthatóság és már akkor is napelemekben gondolkodtunk, amikor a piacon szinte senki…”

img_4795-edit.jpg

Éles fordulat volt a vállalat életében az első két konténer napelem érkezése…

“ Ha valamiben hiszünk, akkor nagyban gondolkodunk, de bevallom amikor megérkeztek a napelemek, egy kicsit izgultunk, hogyan adjuk el a készletet. Végül azonban nemcsak értékesítenünk sikerült, hanem a megrendelők a telepítést is igényelték, így újabb kihívások elé néztünk. Először háztartási méretű napelemekkel foglalkoztunk majd nyitottunk a naperőmű tervezés, kivitelezés, üzemeltetés és beruházás felé. Jelenleg 40 naperőművünk van Magyarországon és hamarosan határainkon túl is létesülnek napelemparkjaink.

Amikor beindítottuk a vállalkozásunkat nagyon kis tőkével kezdtünk, mindenünket befektettük. Azóta is visszaforgatunk szinte mindent a vállalkozásba, ez a sikerünk egyik kulcsa. Hiszünk abban, hogy aki mer az nyer… na meg, aki kitartó."

Kriszta jelenleg a vállalat pénzügyeivel foglalkozik és hozzá tartozik a háztartási méretű napelemes rendszerek üzletág is. Lányai ugyan már felnőttek, de két pici unokáját rendszeresen látogatja külföldön, emellett hihetetlen figyelmet fordít a testi- lelki egyensúly megtartására.

„Végzettségemet tekintve gyógyszerész vagyok és bár tanulmányaimat doktori címmel zártam a munkámban nem használtam az egyetemen megszerzett tudást. Minden vállalkozással kapcsolatos tudást autodidakta módon szívtam magamba, viszont most az utolsó csavarig tudom mi kell egy naperőmű építéséhez.”

Az Astrasun tavaly novemberben debütált a tőzsdén, így Kriszta most sem unatkozik. A vállalaltnál óriási szervezetfejlesztések zajlanak, Romániában építkeznek, miközben a napelemparkokban megkezdődött a birkatartás is, amivel a hatalamas területek karbantartását hatékonyan és környezetbarát módon oldják meg. Krisztáék formabontó megoldásának hála már más területekhez is tudnak birkákakt kölcsönözni.

Imádjuk!! Igazi szupernő.

img_4865-3-edit.jpg

 Szerző: Csillag Zsuzsi

Fotó: Futár Kata

Szólj hozzá!
Címkék: LIFE TREND

A bejegyzés trackback címe:

https://yarnparade.blog.hu/api/trackback/id/tr3418215113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása