Yarnparade

színes - energikus - inspiráló

Őszülni vagy nem őszülni, ez itt a kérdés.

2021. augusztus 31. 12:53 - suelknitwear

Andie Macdowell ősz fürtjeivel nemcsak Cannes-ban okozott óriás meglepetést, de a hazai és nemzetközi médiát is felrobbantotta a fotósorozat, ahol a 63 éves díva ezüstös hajkoronával pompázik. 

Mi az, ami ennyire meglepett mindenkit? Kérdezhetnénk, hiszen George Clooney őszes halántékát évek óta nézzük mégsem lep meg senkit ha festetlen hajjal érkezik egy bulia... A probléma gyökere abban rejlik, hogy az "anti - aging" évtizedeiben bizony igen ritka ha egy nő, nem beszélve egy hollywoodi hírességről, bevállalja a teljesen normális öregedés jeleit, például ezüstös tincseit, sőt mi több még szexinek is érzi magát eközben, mert lássuk be Andy igazán jól festett a vörös szőnyegen, a sugárzó magabiztosságról nem is beszélve. 

f7386386-12c5-43e9-a788-e5ea08d20d65-gettyimages-1327308236.jpeg

"Már egy ideje foglalkoztatott az átalakulás gondolata, úgy éreztem itt az ideje bevállalnom milyen vagyok valójában, hogy festek festetlen hajjal. Karantén alatt teljesen beleszerettem Jack Martin munkáiba, aki Jane Fonda haját is megálmodta. Persze megmutattam másoknak is mire készülök és már a gondolatot is imádtam. Úgy tűnik a belső hangom jó irányba vezetett, mert sosem éreztem még magam ennyire  erősnek, őszintének, magabiztosnak. Végre olyan vagyok, amilyen és imádom ezt az állapotot. Kényelmes és szerintem sokkal jobban áll, egyszerűen passzolnak hozzám az ezüst tincsek. " Nyilatkozta a színésznő az amerikai Vogue magazinnak. 

img_9442.jpg

Andie saját bevallása szerint nem talált hírességeket őszülő hajkoronával, ezért hétköznapi nők átalakulásait követte nyomon instagramon és egyéb közösségi felületeken. Ezek, az akár fiatalabb, negyvenes, ötvenes éveikben járó nők inspirálták az ezüst hajzuhatag felé vezető úton. Egy ilyen csodaszép díva például a thesilverlining_1970, akinek a teljes hajszínváltás történetét elolvashatjuk, illetve végigkövethetjük instagram oldalán. 

img_9441.jpgNemcsak a Vogue foglalkozik a témával, de a La Repubblica egyik cikke is hosszasan boncolgatja a "SilverSisters" jelenséget és a női egyenjógúság új szimbólumaként emlegeti az őszülést. Egyik komoly felvetése, hogy az ezüstös szálak már huszas éveinkben is megjelenhetnek, de a társadalmi megítélése egy ilyen "mákos" hajzuhatagnak igen negatív és az öregséget, az öregedést, annak minden negatív aspektusával társítjuk hozzá, mégha fiatal nőkről is beszélünk. Férfiak esetében teljesen más az asszociáció, náluk az érett, sármos, szexi, férfias jelzők társulnak az őszülésehz. Ha visszatérünk Hollywoodhoz, jelenleg szinte elképzelhetetlen, hogy egy szexi dívát egy őszülő nő alakítson. Az ezüstös szálak a legtöbb esetben elhanyagolt, lapukkant, egyedülálló és még sorolhatnánk női karakterekhez kapcsolódnak, míg a férfiaknál a sárm "velejárója". Szerencsére úgy tűnik, hogy ez megkövesedett szemléletet lassan lerombolják a közösségi felületeken hasító ősz dívák. 

417c535d-ea63-4ddd-8509-2522adc87d1c_copys.jpg

A trend maga amúgy nem  újdonság, sok 60 feletti híresség döntött az fehér hajkoron amellett nézzük csak meg Carmen Dell'Orefice, Maye Musk vagy éppen Yazemenaah profilját, de igazi áttörést a fiatalabb A- listás színésznők, mint Julia Roberts, Sarah Jessica Parker vagy a fent említett Andie MacDowell hoztak. Kis hazánkban Pataki Ági és Iványi Orsolya blogger két ezüst díva, akiknek többek között Elon Musk karakteres édesanyja, Maye volt a példakép. 

645893f2-7fe6-4513-9137-e39c386d5e85_copyb.jpg

 

dthoehxw4aigyyd.jpegMi robbantotta be a trendet?

A Covid, illetve a karanténban töltött napok sokat segítettek az ősz haj elfogadásában, sok nő döntött a "lenövesztés" mellett ebben a periódusban, nem beszélve arról, hogy jelenleg a színes hajkoronák (kék, púder) mellett a szürke is igencsak divatos árnyalat a fiatalok körében is. 

Az ok, amiért ennyit firtatjuk, hogy őszülni vagy nem őszülni egyszerű. Az önmgaunk elfogadására ösztönző üdvözítő trendek között, a különböző testalkatok mellett ott figyel a különböző korosztályok elfogadása (noageism) is és bizony az ősz haj ehhez szorosan kapcsolódik. 

img_9437_copys.png

Mit érdemes figyelembe vennünk mielőtt az ősz tíncsek mellett döntünk?

1. Milyen színtípusba tartozunk?

Andie MacDowell a magyar szín- és stílustanácsadók körében is izgalmas példaként szolgált, rengeteg fórumon beszélgettek nők százai az őszülésről. Fontos tudunk, hogy a szürke és annak árnyalataia hideg típusoknak állnak jól, így a tél és nyár típusba tartozó hölgyek kivirulhatnak egy ilyen hajszíntől (viszont meleg típusokat sápaszthat, beszürkíthet az árnyalat). A hófehér haj is leginkább a telek koronája.

2. Ápoltság mindenek felett. 

Tévhit, hogy az ősz hajat kevésbé kell ápolni. Ugyan festeni nem kell, de a sárgulástól óvnunk kell és a jó frizura, rendszeres karbantartás ugyanolyan fontos, mint festett haj esetében, sőt talán még fontosabb.

3. Semmi sem kötelező.

Ne gondoljuk, hogy mindenkinek bolondulnia kell az ősz hajért. A lényeg, hogy a nőknek szabad választása legyen, hogy őszülnek vagy nem őszülnek és amennyiben előbbit választják, akkor sem tűnik el mellőlük a nőies, szexi, kívántos jelző. 

Ha pár mondatba szeretnénk süríteni a lényeget, örülünk, hogy végre van választásunk. Hogy eldönthetjük őszen van nem őszen érezzük jól magunkat, mindkét iránynak van létjogosultsága. Hogy ezüstösen is lehet egy nő szexi akár 40, 50, 60 vagy 70 felett Jó példa erre a Sport Illustrated első 57 éves szupernője Kathy Jacobs is, aki szintén bevállalja fehéres tincseit. Nézzük:

 

 És ami az egészben a legmenőbb, hogy a cikkben felsorolt nemzetközi arcok közül, többen is egy magyar márka őszi kötött ruháit választották. Úgy tűnik itthon is akad olyan brand, aki kiáll a nőkért testalkatoktól és kortól függetlenül. 

901ca314-5df3-46f2-a75d-09590611a885_copyb.jpg

Forrás: www.suel.hu / www.vogue.com / www.repubblica.it

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://yarnparade.blog.hu/api/trackback/id/tr7916665136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása