Yarnparade

színes - energikus - inspiráló

Tükröm, tükröm...avagy te melyik színtípusba tartozol?

2019. július 11. 07:35 - suelknitwear

Érezted már úgy, amikor a tükörbe néztél, hogy a saját dédanyád néz vissza rád? Vagy esetleg egy riadt kis madár? A tükör bizony ritkán hazudik, de mindenki megnyugodhat, ha nem érezzük magunkénak a tükörképünket, nem velünk van a gond, hanem a megfelelő harmónia hiányával. Sok mellényúlásunk akad az életben az öltözködés terén is és rengeteg idő, türelem és egyfajta tartós önismereti tréning kell ahhoz, hogy ráérezzünk, mi is áll jól nekünk igazán.

Vajon miért van az, hogy bizonyos színeket viselve harmonikusnak érezzük a külsőnket, más színeket viszont idegennek érzünk magunkon?

_dsf1643.jpg

Fotó: Világos nyár - élénk tavasz - sötét ősz - sötét tél

A divattudatos nők számára biztosan nem újdonság a 4 színtípus kérdése. Illetve dehogy négy, inkább háromszor vagy akár négyszer négy, ha figyelembe vesszük az alkategóriákat is (hideg/meleg, élénk/lágy, sötét/világos).

Fotó: www.suel.hu

Márpedig érdemes minden apróságot figyelembe venni, ha igazán magabiztos, sugárzó módon szeretnénk megjelenni. A személyiségen és a testalkaton túl rendkívül meghatározó a színtípusunk, amit a bőrünk, különösen az arcbőrünk, illetve a hajunk és a szemünk eredeti színe ad. Hiába festetjük be a hajunkat és sminkelünk, igazán mégiscsak a természetes, veleszületett színeink lesznek rajtunk énazonosak, illetve az azokhoz passzoló színű ruházat fog igazán jól mutatni rajtunk.

_dsf1487.jpg

Magyarországon komolyabban a 90-es évek elején kezdtek foglalkozni a színelemzéssel, melynek alapja a négy évszak szerinti színtípusok: a tavasz, a nyár, az ősz és a tél. Én anno a Magyar Divat Intézet berkeiben tanultam erről a szakma nagymesterétől, Pirityi Évától, aki azóta is oktatja a színek izgalmas tudományát. Ő volt az első, aki becsempészte hazánkba a színelemzéssel kapcsolatos nemzetközi tudást.

pinterest.png

Manapság új szárnyra kapott a stílus-és színelemzés fogalma, amit bátran nevezhetünk tudománynak, hiszen fizikai elméleteken alapulnak a megállapításai. Sokan mégis féligazságokat, tévhiteket terjesztenek a négy évszak szerinti színelemzésről. Így, ha igazán jót szeretnénk magunknak, érdemes elismert szakemberek segítségét kérni: például a Yurkov csapata vagy a Stílusmentor, Molnár Tímea vezetésével segít eligazodnunk a színek kavalkádjában. Utóbbi szakértő kifejezetten jól és tartalmasan ír, illetve rengeteg segédanyagot találtok tőle Pinteresten is. Hamarosan megjelenő könyvét már nagyon várjuk.

A magyar divatmárkák közt újdonság az a vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő szolgáltatás, mellyel személyre szabott színelemzést és tanácsadást kapunk. Ezzel foglalkozik a színes kollekciókat évről-évre virító Süel, ahol valóban szükség lehet az árnyalatok közti eligazításra.

_dsf1528.jpg

Bizonyos színek mindenkinek jól állnak, gondolhatják sokan, de a jól beváltnak hitt praktikák mellett olyan tanácsokat, ötleteket kaphatunk, melyekkel valóban stílusos és harmonikus ruhatárat és külsőt tudunk kialakítani.

Tipp: Ha van olyan kedvenc színed, ami a színtípusodnak nem felel meg, nem kell lemondanod róla, válassz olyan árnyalatú kiegészítőt, ami távolabb esik az arcodtól és így nem üt el a típusodtól

pinterest_7.jpg 

Tipp: Sokan azt gondolják, hogy a fekete mindenkinek jól áll, pedig nem így van. Valójában a sötétkék az, ami színtípustól, kortól, személyiségtől, testalkattól függetlenül mindenkinek előnyös.

_dsf1679.jpg

Macher Vera

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://yarnparade.blog.hu/api/trackback/id/tr1514937028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása