Yarnparade

színes - energikus - inspiráló

Skinny shaming - avagy piszkafa, gebe és társai.

2022. március 14. 16:10 - suelknitwear

life, végre menők a hús-vér nők, hétköznapi arcok, környezetünkben élő szuper csajok, de a női test változatosságát inkább kerekebb formákon jelenitik meg a márkák, és keveset beszélünk arról, hogy bizony vannak olyan vékony lányok, akiket pont azért "csúfolnak" mert nem elég csajosak...

Az utóbbi időben több olyan kommentbe is belefutottunk, ami arra késztetett minket, hogy írjunk egy kicsit a skinny shaming fogalmáról is, ami a vékony emberek gúnyolását jelenti. Itthon a legnépszerűbbek az egyszálbél, gebe, nincs rajta mit fogni, beteg, anorexiás, szúrnak a csonjai és kreatív nyelvünknek köszönhetően még sok más. 

Egy magyar márka hirdetésére péládul a kép alatt található kommentek érkeztek:

su_el_play_20223.jpg

img_2657.jpg

Egy hazai színtanácsadó posztjánál is elszabadultak az indulatok: 

img_2594.JPG

 

 

 

img_2595.JPG

 A hasonló megjegyzések semmiképpen nem tartoznak az építő kritika fogalomkörébe, sőt kifejezetten bántó és fájó beszólások csakúgy, mint a kövér és társai, amivel a teltebb nőket ostorozzuk. 

A női (és amúgy a férfi) sokszínűségben (is) benne foglaltatik a vékony és a telt alkat is. Különböző testalkatok, különböző karakterek, színtípusok, stílusok stb. Tanuljuk meg, hogy másnak a teste az adott egyén magánügye. 

A fentebb említett hazai brand tervezője kiállt modelljei mellet, és külön posztban válaszolt egy hasonló kommentelőnek:

su_el_vip_show_202231.jpg

img_2658.JPG

 #bodyshaming Ledöbbentem, hogy miket írnak nők egymásnak…Jelezném, hogy nemcsak az számít body-shamingnek ha lekövérezünk, dagadtnak titulálunk valakit. A botsáska, csontkollekció,éhező és társai pont ugyanez a kategória. (megjegyzem, hogy @erreirjanett egy kifejezetten szexi, sportos csajszi szerintem,de nyilván ízlések és pofonok). Vannak emberek nem is kevesen, akik alapból vékonyak, sőt pont ugyanannyi millió egyéb oka lehet annak, hogy valaki vékony, mint annak, hogy vki curvy. Plusz kikérem magunknak, hogy a @suelknitwear -nél nem változatosak a női karakterek. Az én “mindenség” elképzelésemben benne van valóban mindenki. Hétköznapi csajok és modellek méreteiktől függetlenül. #skinnyshaming

Nemzetközi viszonylatban sem ritka a hasonló helyzet. Mivel a divat ipar egyik végletből a másikba esik, az eddig sokszor valóban meggyötört, fogyásra kényszerített modellek után hirtelen kitiltották a "size 0" lányokat a kifutókról. Igaz, ami igaz eddig egyértelműen felülreprezentáltak voltak az ultravékony modellek, de sokan közülük adottságaikból kifolyólag tartoztak ebbe a méretbe és nem a fyogyókúráknak köszönhetően. Jamie King határozottan igazságtalannak titulálta az intézkedést.

"Nem tartom fairnek, hogy a 34-es méretet kitiltsák bárhonnan, úgyanúgy, ahogy egy 46-os méretet sem lehet kitiltani sehonnan. Komoly nehézségek árán tudok csak hízni, nem tehetek róla, hogy ilyen a testalkatom".

Nyilatkozta a híresség, akinek gyakran írják közösségi oldalain, hogy fogyasszon több hamburgert.

skinnishaming.jpeg

Egy szó, mint száz a testünk a magánügyünk. Magán hordozza az évek múlásának, gyerekeknek, fogyó- vagy éppen hízókuráknak a nyomait, hangulatingadozások, álmatlan vagy átmulatott éjszakák ráncait de ez mind-mind a mienk. Támogassuk egymást bókokkal és saját testünket is szeressük nagyon, hiszen egy életen át szolgál minket.

 

Téged bántottak már a testalkatod miatt?

 

 

 

Forrás:

Facebook / www.qz.com

Szólj hozzá!
Címkék: Life

A bejegyzés trackback címe:

https://yarnparade.blog.hu/api/trackback/id/tr5817770032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása