Yarnparade

színes - energikus - inspiráló

5 tipp - Tudatos ruhatár lemondás nélkül

2017. augusztus 24. 12:05 - suelknitwear

Vol. 1.

Azt hiszem, sok nőnek ismerős a feeling, amikor a ruhásszekrényünket nem tudjuk bezárni a temérdek felhalmozott ruhától és mégis úgy érezzük, hogy nincs mit felvennünk. Mit tehetünk, hogy lemondás nélkül kicsit ésszerűbb gardróbot alakítsunk ki?

1240427_709372229090088_379241813_n.jpg

  1. Kezdjük egy kis színelemzéssel – mi áll jól?

Idővel mind rájövünk, hogy mely színek állnak jól nekünk és minduntalan ugyanezeket az árnyalatokat emeljük le az üzletek állványairól. Ami engem illet, mondhatjuk, hogy  ’megalomániás’ vagyok a divat terén, de szerintem ez nem a jó szóhasználat, mondjuk inkább  ’omnimániának’, vagyis a ’nekem-minden-tetszik’ rögeszmének. Ettől szerintem a legtöbb stylist, divatszerkesztő vagy csak szimplán divattudatos csaj szenved. Ha a színekről van szó, egyszerűen nincs olyan árnyalat, amit ne imádnék. Minden jól mutat bizonyos összeállításban. Talán a barna az egyetlen, amit viszonylag könnyű szívvel száműznék, de ezt is el tudom képzelni magamon mondjuk egy jó kis szafari összeállítás basic darabjaként. Vagy magastalpú csau árnyalatú szandál formájában egy trapézgatyával. Az évek során azonban rájöttem, hogy valóban azok a színek állnak jól nekem, amiket anno a kilencvenes években a Magyar Divat Intézetben a színelemzés órán ’rám tukmáltak’ azon elv alapján, hogy én márpedig tiszta tavasz vagyok. Nekem ez bizony bevált, érdemes utána nézni a négy évszak féle színelemzésnek!

_dsc2797.jpg

  1. Szabaduljunk meg a felesleges daraboktól

Mégis miért van az az érzésünk, hogy nincs mit felvennünk, amikor az évek alatt felhalmozott ruhakupacunk előtt álldogálunk tanácstalanul? Mert nem döntünk tudatosan, kérem szépen és szándékos a királyi többes, ugyanis ebben nyakig benne vagyok én is, mint született divatbolond. Mit akarunk? Tudatos vásárlókká válni! Mikor akarjuk? Azonnal! :D Na jó, nem viccelem el a témát, ez nem fog menni egyik napról a másikra. De legalább addig jussunk el, hogy szánjuk rá az időt és fésüljük át a gardróbunkat: meglepően sok, hirtelen felindulásból vásárolt, immár elfekvő darabra fogunk bukkanni. Amit már ezer éve (1, 2, 5?), kinek meddig terjed az ingerküszöbe – nem vettünk fel, ajándékozzuk vagy adjuk el adok-veszek oldalakon. A többi, bevált darabbal pedig kezdjünk el ügyesen játszani, szettekben gondolkodni.

 

wardrobe.jpg

  1. Szettben szebb

Legyenek basic darabjaink, ezek lehetőleg semleges színekből álljanak és a hozzájuk passzintandó kedvenc színekből álló kollekció. Az alapdarabok közt legyen

  • egy jó szabású klasszikus kék farmer
  • egy elegáns fekete nadrág
  • egy sötét és egy világos ceruzaszoknya és/vagy midiszoknya – attól függően, melyik áll jól (idén ősszel marad ugyan a ceruza szoknya, de a midi lesz igazán trendi, érdemes beszerezni egyet)
  • egy fekete vagy sötétkék zakó és lehetőleg egy világosabb is tavaszra/nyárra
  • egy fekete és egy bézs balerina cipő
  • egy fekete és egy nude magassarkú
  • legalább egy fekete és egy világosabb táska – bár utóbbinál – átérzem - óriási a kísértés a színes darabokra is.

 

 arianna-belle-best-mg-2486.jpg

 

  1. A kedvenc színek tudatos beépítése a ruhatárunkba

A kedvenc színeinket csempésszük be inkább kisebb ruhadarabok, kiegészítők formájában, legyen az egy top, egy denevérujjú kötött pulcsi, egy sál vagy egy harisnya. Így sokkal nagyobb mozgásterünk lesz a variálásra. Én most négy fő színcsaládban gondolkodom, amelyek közül természetesen választhatunk: a pinkes-lilás, a narancsos-citromos-pirosas, a kékes-zöldes-türkizes és a fekete-fehér összeállításokban. Nézzük az elsőt.

               Rózsaszínben látni a világot

19141363_10155104033300910_1433107033_n.jpg

A pink-lila árnyalatokkal kezdem, mert azok a gyengéim. Nem mondom, hogy nem szereznék be egy pink bőrdzsekit Pink Panther felirattal a hátán, de az én koromban már ugye ezzel ne vicceljünk. :D A tréfát félretéve tehát érdemesebb kisebb színes ruhadarabokat illeszteni a semleges színű nagyobbakhoz. Például egy pink kötött felső szuperjól mutat egy farmerrel és egy ceruzaszoknyához is.

csillagzsuzsi_suel_szerda_1_kicsi.jpg

Ha zakó alá vennénk, a sötétkékhez és a feketéhez is remekül passzol. Ha az inverzét nézzük meg és pink zakóra ruháznánk be, alatta egy semleges felsővel, nem mondom, hogy nem lenne ütős, de sokszor nem is tudnánk kihasználni, mert nagyon egyedi (és megismételhetetlen), még egyszer már nem biztos, hogy ellőnénk egy eseményre.  Míg a sötétkék vagy fekete zakó alatt variálhatjuk a szivárvány minden színét, akár napi szinten is csereberélve a különböző árnyalatokat úgy, hogy fel sem tűnik másoknak, hogy felhasználtuk ugyanazokat a darabokat.

TIPP: Az alapdarabok közé illeszthető egyszerű, ám annál "pinkebb" fazonok.

Forrás: www.suel.hu

  1. Végül a nagy kérdés: hogyan tároljuk a ruháinkat

Ha elegendő terünk van, akár szetteket is tárolhatunk egy helyen, hogy reggel munkába rohanva, ne kelljen az ágyra dobált sok holmi közül végül a legrosszabb verziót kikapnunk, amit aztán a nap folyamán ezerszer megbánunk.

landscape-1452033825-index-clothing-organization.jpg

Színek szerint is rendezhetjük a holmijainkat, ami azért is jó, mert minden egyes szekrény nyitáskor szemet gyönyörködtető látvány tárul elénk, hacsak rendes háziasszony módjára szépen mindent a helyére hajtogattunk, akasztgattunk. Bevallom, én itt még nem tartok, de már rajta vagyok a helyes ösvényen…már tudom, hogy tudatos akarok lenni. Ezt mantrázgatom magamban – magamnak jó ideje és mintha egy inci-finci változást már tapasztalnék…azért a férjemet még ne kérdezzétek erről. :D

A tárolásról bővebben írok még, de addig is maradjunk a színeknél, legközelebb a citrom-narancs-piros trióról írok. 

 

Macher Vera

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://yarnparade.blog.hu/api/trackback/id/tr8112776056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása