Yarnparade

színes - energikus - inspiráló

Három magyar orvos, akiket meg kell ismerned!

2023. szeptember 18. 13:55 - suelknitwear

Sorozatunkban izgalmas karaktereket, energikus és lebilincselő szuper nőket mutatok be nektek, akikkel bármikor összefuthattok akár az utcán is. Hétköznapi szupernők, most első körben "szuperdokik". Három doktornővel indítom a szeptembert, akikkel egy élmény volt beszélgetni...
img_0367-edit.jpg

Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos

img_0495-edit.jpg
Egy végtelenül kedves gyermekorvos, aki nemcsak itthon, hanem a világot átszőve ad tanácsokat külföldön élő magyar kismamáknak, miközben gyermekorvosi ruhamárkát hozott létre, hogy ne csak szavakkal, hanem vizuálisan is megnyugtassa, mosolyra derítse a hozzá látogató kicsiket.

“Hogy mire vagyok a legbüszkébb? Arra, hogy a gyerekek másnap is vissza akarnak jönni hozzám és akkor is bekukkantanak a rendelőmbe, ha csak arra járnak, de az is előfordul, hogy délutáni programként szeretnének meglátogatni. Mindennek az alapja a kommunikáció és az empátia. Nem címkézem a szülőket, sem a gyerekeket, egyszerűen csak beszélgetek velük, segítek és elmagyarázok mindent. Tudom milyen elveszettnek lenni…”

Sok-sok évvel ezelőtt a Délszláv háború kitörésekor férje rádiós tudósítóként dolgozott, miközben ő két kicsi gyermekkel volt otthon Szerbiában. Ekkor szembesült azzal mennyire nehéz külföldön a picikkel és akár egy gyógyszertári popsikrém kikeverése is nehézségbe ütközhet, ha mások a “szokások”. Innen is jött az ötlet, hogy gyermekorvosként online konzultációs csomagokkal várja a magyar anyukákat a világ minden pontjáról.

Bogi gyermekorvosi praxisa 18 évvel ezelőtt indult, előtte egy ismert genetikai tanácsadóban dolgozott, ahol világossá vált számára, hogy a gyermekvállalás előtt is nagyon nagy szükség van az anyukák szakmai és lelki támogatására. A vállalkozás megpróbáltatásokkal indult. Ekkor diagnosztizálta saját magának melldaganatát, melyet az erre irányuló szűréseken senki nem vett észre. A diagnózist és a gyógyulást is saját kitartásának köszönheti.

Ma már Japántól Új-Zélandig rengeteg helyről hívják nemcsak gyermekbetegségekkel, oltásokkal, napi rutinnal kapcsolatban, hanem terhességgel, fogantatással kapcsolatos kérdésekben is. Segít a babavárás előtt, közben és után.

A Brit skarlátjárvány (és antibiotikum hiány) közepette több családdal is konzultált virtuálisan, és sikeresen ötvözték az itthoni gyakorlatot az ottani kezelésekkel a gyógyulás érdekében. Az online konzultáció lehetősége csak egy “segítő pont” a sok közül a virtuális térben. Bogi klubbot is indított, ahol havonta egyszer, külső szakértők bevonásával beszélnek át szülőket, gyerekeket érintő témákat, ahol lehet kérdezni, ahol minden megválaszolásra kerül.
Bogi a Nida gyermekorvosi ruhamárka megálmodója egy ismert doktornéni, aki megfigyel, megért és kreativitással, kitartással megvalósítja álmait. A Nidát a praktikum és a lélek hívta életre. “Egy ovilátogatás során jutott eszembe, hogy mennyire nem szerettem anno oviba járni és egyből jött az ötlet, hogy gyerekeknek olyan pólókat készítsünk, amelyeken szeretteik cuki képe mosolyog vissza rájuk, ha tükörbe néznek.
Ezt az ötletet tovább formálva gondolkoztam azon, hogy mennyivel könnyebben tudnék a rendelőben is kapcsolódni a kis betegekhez, ha a ruhánk nem hófehér lenne, hanem olyan általuk is felismerhető, jól definiált, színes formákkal díszítenénk a köpenyt, amit szívesen megnéznek, megfognak, simogatnak. A kedves színes formák a jó benyomás keltést segítik, a fazonok pedig praktikusak, hiszen nem kell áthúzni a fejünkön, ha valami baleset történik. A név a nidatio (beágyazódás) rövidítése, ami az első kapcsolódási pont az anyával.”
Bogi millió teendője mellett egy kis fazekasműhely tulajdonosa is, ami a feltöltődés szigete számára. A Napboglár minden darabja kézzel készült kis csoda kerámia, amelyeket Bogi készít, ha éppen nem a betegekkel foglalkozik.
img_0313-edit.jpg

Dr. Körei Anna

img_0107-edit.jpg
Egy nagyon szerény, visszafogott, ám színekben merész doktornőhöz van szerencsénk. Anna a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján dolgozik, belgyógyász-diabetológus szakorvosként, de elsősorban cukorbetegekkel foglalkozik.
Klinikai kutatásai, melyeket a diabeteses neuropathia munkacsoport tagjaként végez, is ehhez kapcsolódnak, ahol a cukorbetegség lenyomatát vizsgálja idegrendszerünkön. Nem kifejezetten a központi idegrendszert, hanem a perifériás idegeket, belső szerveink beidegzésének károsodását kutatja a cukorbetegség mentén. Próbáltam úgy jegyzetelni a bemutató szakmai részét, hogy mindannyian értsük, de volt egy szakasz, amit muszáj bemásolnom, mert tök menő:
“2014-ben és 2016-ban elnyerte az MDT (Magyar Diabetes Társaság) legjobb idegen nyelvű közleményéért járó, 2014-ben és 2022-ben pedig a Diabetologia Hungarica „legjobb közlemény a 35 év alatti első szerzők kategóriában” díját ill. 2015-ben a Szűcs Zsuzsanna Alapítvány díját. 2015-ben az MDT legjobb magyar nyelvű közlemény kategóriájának díjazottja, két alkalommal nyerte el a „Pfizer a korszerű tudásért” díjat. 2017-ben az „Év ifjú diabetológusa” volt, és még ugyanezen évben elnyerte a Neurodiab Göran Sundkvist díját (erre nagyon büszke:)). 2018-ban a krakkói CEDA kongresszuson „Prize for Excellent Poster” díjas, 2020-ban elnyerte az MDT Halmos Tamás Díját. 2022-ben elnyerte a MDT legjobb magyar nyelvű közleményért járó díját. 2021. szeptember óta a diabeteses neuropathiával foglalkozó nemzetközi tudományos társaság vezetőségi tagja (NEURODIAB Executive Commitee), 2022 június óta Közép-európai Diabetes Társaság (CEDA) vezetőségi tagja.”
A heti 30 óra rendelés és kutatás mellett egyetemi oktató. Jelenleg osztályvezető-egyetemi tanársegéd pozícióban, klinikusként dolgozik. Ha a magyar nyelvű oktatás nem volna elég, angol és német kurzusokhoz is lehet Annához csatlakozni, ugyanis három nyelven fejleszti a tanulásra éhes hallgatókat :).
“Hogy mire vagyok a legbüszkébb? Az orvosi munka-kutatás-oktatás triumvirátusára, aminek köszönhetően úgy érzem nagyon hasznos, gyakorlati tudást adok át, tágabb perspektívájú, szemléletformáló szellemben oktatok”
img_0141-edit-edit.jpg

Dr. Mangó Gabriella

347399541_818056739214578_121175669880910932_n.jpeg
Harmadik doktornőnket én is ismerem, a virtuális térből. Érdekesen szövődtek össze a szálaink, először talán egy évvel ezelőtt. A Gyöngyösön élő háziorvost nagyjából 75.000-en követjük jómagam is olvastam a posztajit, jegyzeteltem, hogyan kell bevenni a vitaminokat és persze megfogadtam az oldalán olvasható praktikus tanácsokat. Szeretem, hogy jól ír. Minden posztnak az a célja, hogy megértsem én is, más is, mindenki, hogy a tudását az emberek nyelvére lefordítva átadja és segítsen nekünk hétköznapi és nem hétköznapi helyzetekben.
Szóval mindig megálltam a posztjainál és egyszer csak valamilyen esemény kapcsán az olvasóktól kért segítséget, hogy mit viseljen az adott estén. Süelt természetesen, mondtam magamban és mivel nem sokat szoktam gondolkozni, ha elkap a lendület, azonnal írtam is neki, hogy lennének ötleteim.
Így kapcsolódtunk össze és az általa életre hívott, Richter Érdemérem alá tartozó háziorvosi szakmai díj (mely Gabi ötlete nyomán az alapellátásban dolgozó kollegákért jött létre és arra hivatott, hogy a szakma színvonalát emelje és megítélését javítsa) átadóján már egy Süel kagyló ruhában pompázott. Ez a kezdeményezés is két év munkája volt, amit praxisa, magánrendelése és 7 (igen hét, nem kettő) gyermeke mellett megálmodott és megvalósított.
Mikor az első képeket kitettük záporoztak hozzám az üzenetek, hogy „a Gabit én is követem”, „oh ő nálunk Gyöngyösön háziorvos és mindenki imádja” és még olyan is érkezett, hogy „ő mentette meg az életem a légzőgyakorlataival a Covid első hullámában”. Így nem volt meglepetés, hogy többen is jelöltétek őt annál a posztnál, amikor szuper dokikat, illetve doktornőket kerestem.
Elképesztő szeretet veszi körül, amit 1000% -ban vissza is ad. Az én szememben ő kicsit olyan „Dr House” kedves csaj verzióban. Aki kiszúrja azt az 1 csillagot a vérképben és kideríti a mögötte lévő összes turpisságot, aki nem legyint a dolgokra, hanem figyel, kutat, teljes egészében vizsgálja a testet, jól látja az összefüggéseket és ami még nagyon fontos, hogy betegeinek kezét fogva nem engedi, hogy elvesszenek a nemtörődömség vagy éppen a rossz rendszer hálójában. Ehhez valami elképesztő energia kell...
Háziorvos, aki természetgyógyász – magánorvosként dolgozik Gyöngyösön is, akinek a nevéhez fűződik a Természetgyógyászat kontra Orvosi gyógyászat c. könyv, amely a Líra és Lant üzleteiben és még sok más helyen volt beszerezhető. Egy doktornő, aki a Covid alatt napi szinten segített a betegeknek, miközben a virtuális térben hosszú posztokat írt, hogy segítsen, válaszolt az ország minden pontjáról érkező segítségért kiáltó üzenetekre éjjel, nappal.
Ugyanebben az időszakban iratkozott be a Pécsi Tudományegyetem forgatókönyv író posztgraduális képzésére, hogy hobbijában az írásban is kiteljesedjen. Első drámája (Rómeó és Júlia átirata a Covid alatt) 230 pályaműből egyből bekerült az első 8 közé a Trip-hajó Koronavírus pályázatán. Most egy izgalmas forgatókönyv filmre vitelen dolgozik, amikor éppen nem Magyarország egyik legjobb háziorvosa. Párjával közösen 10 gyermeket neveltek fel, legkisebb lánya 14 éves.
Ezt az energiát palackozni kéne.
img_0630-edit.jpg
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://yarnparade.blog.hu/api/trackback/id/tr8318213581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása