Yarnparade

színes - energikus - inspiráló

Családon belüli erőszak túlélői a fotókon.

2021. november 23. 09:49 - suelknitwear

November 25-én tartják a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapját, amelyet a nemzetközi 16 akciónap kezdőpontjaként is tekintenek. Ebben a két hétben, szerte a világon különböző kampányok hívják fel a figyelmet még intenzívebben a családon belüli erőszak témakörére, az áldozatokra, nyújtanak segítséget érintetteknek vagy éppen adnak útmutatást kívülállóknak. 

20211103_suel_5226_r.jpg

A témával foglalkozó non-profit szervezetek (Magyarországon többek között a PATENT és a NANE Egyesület) egyre több helyen hallatják a hangjukat, így a nagyközönség számára is egyre ismertebbek olyan fogalmak, mint áldozathibáztatás vagy éppen "glamourizing", amikor az áldozatok sérüléseit, a bántalmazás nyomait, taglaló fotókat mutatnak be. Ennek a jelenségnek azonban az áldozatok számára semmilyen haszna nincsen csupán szégyenérzetüket növeli. Minden olyan kampányt károsnak és destruktívnak ítélnek meg a szekértők, ahol az áldozatok sérüléseivel bármilyen hatásvadász vizuális játszadozás zajlik.

Ennek ellenére kevés olyan kezdeményezés van, ahol a túlélő nők erejéről beszélnek. A "Színek a ruhádra valók kampány" a NANE egyesülettel közösen került kidolgozásra és idén már nyolc éves, mégis keveset hallottunk róla. Itt a túlélők bátorsága, kitartása és szuperereje jelenik meg a fotókon, a kampány maga pedig egy jótékonysági vásár előfutára.

" Az első évben a PR anyagok kiküldése után sokan megkerestek. A bántalmazott nőkkel szerettek volna interjúkat készíteni, a múltjuk eseményeit boncolgatni különböző online és offline médiumokban, mert ezt találták eladhatónak. De a kampány valódi célja szempontjából a lányoknak egyáltalán nem segít ez a fajta nyilvánosság, sőt. Ha még folyamatban lévő ügyekről beszélünk, akkor egy- egy rossz mondat akár jogi szempontból is káros lehet, a lelki sebek tépkedése, pedig kifejezetten negatív a lassan újraéledő önbizalmuk szempontjából. " Mondta Csillag Zsuzsi a kampány megálmodója. 

 

20211103_suel_5311_r.jpg

A magyarországi joggyakorlatról viszonylag szomorú képet kapunk, ha mélyebbre ássuk magunkat a témában, netán érintettekkel is beszélünk. Onnantól, hogy az áldozat szavát folyamatosan megkérdőjelezik, egészen odáig, hogy a bántalmazás következményei nincsenek arányban a tettekkel hacsak nem folyik a vér...

Ha érdekel a magyarországi helyzet, hogy mikortól számít valami bántalmazásnak, hogyan segíthet egy kívülálló, akkor nézd meg ezt az interjút a NANE egyesület képviselőjével: 

NANE x SÜEL

A Süel márka jótékonysági műhelyvására november 25-én kerül megrendezésre minden évben, így idén nyolcadszor is gyűjtenek a NANE egyesületnek kampányukon keresztül.

20211103_suel_5355_r.jpg

"Olyan program ez, ami teljesen integrált, illeszkedik a márkánk arculatához, értékeihez, kapcsolódik a ruhákhoz a színes fonalvilághoz és valóban segít a túlélőknek. Ez egy win-win, mert

  • az segélyszervezetek adományt gyűjtenek
  • a vásárlók szuper árakon, jó ügy érdekében vásárolnak
  • az érintett nők erőt merítenek a kampányból, látják, hogy érdemes kiutat keresni, van megoldás
  • az újdonsült márkanagykövetek, családon belüli erőszak túlélői, erőt merítenek a fotózásból, érzik, hogy tettek valamit az ügy érdekében. Végre büszkék és önbizalommal telik. (Visszajelzéseik alapján sokszor ezután tekintik magukat teljesen “gyógyultnak”).
  • a márka társadalmi szerepvállalásának fő pillére, imázsépítő aktiváció és készlet tisztító program is

Az idei kampányunkban az összefogás fontosság szerettem volna hangsúlyozni mert női kötelékek, a feminin energiák hegyeket mozgatnak meg. Támogassuk, halgassuk meg egymást, figyeljünk egymásra! #sisterhood" mondta Csillag Zsuzsi

20211103_suel_5399_r.jpg

Fotók: SÜEL

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://yarnparade.blog.hu/api/trackback/id/tr7916762228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása