Yarnparade

színes - energikus - inspiráló

A berobbanó zöld titka

2021. augusztus 13. 14:03 - suelknitwear

su_el_1_copy.jpg

A zöld szín titka, avagy mitől borult zöldbe idén a divatvilág.

bottega-veneta-salon-01-look-03a.jpeg

Nemcsak a kifutók (Molly Goddard, Victoria Beckham, Michael Kors) és néhány ikonikus kiegészítő, mint a Bottega Veneta táskák zöldültek ki, de a Tik-Tokon is hasít az árnyalat, legalábbis klorofilos vízivás formájában:).

A koronavírus járvány még itt lebeg felettünk, de a divatvilág kezd visszatérni a régi kerékvágásba, illetve egy kicsit más nézőponttal, sokkal "zöldebb" attitüdökkel (lásd a Skandináv Vogue digitális debütálása), sokkal tudatosabb márkákkal. Már 2019 decemberében azt jósolták, hogy a zöld térhódítása hamarosan elindul és 2021-ben a Pantone is az őszi trendszínek közé választotta a "Leprechaun 18-6022” néven futó árnyalatot.

poster_504x498_f8f8f8-pad_600x600_f8f8f8.jpeg

20210125_suel_lookbook_3601_copy.jpg

A "zöldülés" egyik központi figurája a már fentebb említett Bottega Veneta márka, akiknek nemcsak a tavasz-nyári kollekciója volt tele vibrálóan élénk zöldekkel, de az őszi kifutókat is beragyogta egy lime-os árnyalat.

a5a2dd64-6f91-4727-ac83-eb8217f70ac6-00001-bottega-veneta-ss21-rtw.jpeg

A divattörténészek szerint a zöld mindig is ott volt a főszereplő árnyalatok között az évek során, de a fenntarthatóság előtérbe kerülése határozottan felpörgette a zöld szín iránti érdeklődést. A sárga és kék keverékéből születő zöld, másodlagos szín, így millió lehetőségünk van hidegebb és melegebb tónusokat keverni, attól függően melyik alap árnyalatból csepegtetünk bele többet. "Az 50-es években például egy hidegebb, mentás árnyalat volt népszerű, miközben a 70-es években egy meleg alaptónusú avocado zöld volt a menő" mondta Raissa Bretana divattörténész hozzátéve, hogy a környezettudatosság, tudatos gardrób építése valóban központi téma a divatban és a zöld szín kézzelfoghatóan megtestesíti a "zöld" gondolatokat.

1_su_el_webm.jpg

Egy másik aspektusa a zöld elöretörésének, hogy több hónapnyi bezártság, karantén outfitek és persze online bemutatók után a tervezők minden bizonnyal nagyot akartak durrantani. A zöld pedig nem nevezhető  visszafogott színnek, főleg ha a a telített, élénk, vagy éppen neonos árnyalatait nézzük.

8d6095d1-2caa-4f82-9d82-270996f3eaa0-00019-molly-goddard-rtw-spring21.jpeg

Ne felejtsük el azt sem, hogy a nyugati társadalmak milyen egyéb jelentéseket tulajdonítanak a zöldek. A megújulás, termékenység, szeretet, bőség szimboluma, sőt magának az életnek, a természet újjáéledésének, jelen esetben pedig a világ újranyitásának a jelképe a kifutókon is. 

2_su_el_webm.jpg

A színkép közepén elhelyezkedő zöld árnyalat az egyensúly és harmónia jelképe is. Szemünk könnyen alkalmazkodik hozzá, ezért relaxáló hatású és alapszükséglet szinten nagyon megnyugtató, hiszen az ételhez és vízhez is kapcsolható. A szívcsakránk színe is zöld, ami szintén a magunk és másik iránti szeretetről és odaadásról szól. 

Az, hogy mi magunk mennyire tudunk ráhangolódni a zöldre, már fejben dől el, de egy biztos, hogy idén minden színtípus megtaláljhatja a saját zöld árnyalatát az őszi, téli kollekciókban. 
10_su_el_webm.jpg

Fotók: www.pinetrest.com, www.wmagazine.com, www.suel.hu 

Szólj hozzá!
Címkék: TREND

A bejegyzés trackback címe:

https://yarnparade.blog.hu/api/trackback/id/tr5416629086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása