Yarnparade

színes - energikus - inspiráló

A legújabb trend: hordható művészet.

2019. április 30. 20:37 - suelknitwear

A művészet, azon belül a film vagy még inkább a képzőművészet világa mindig is inspirálta a divattervezőket. Ikonikus festmények köszöntek már vissza designer pólókról vagy akár nagyestélyikről is.

A divattervezők gyakran együttműködnek egy-egy neves grafikussal vagy festőművésszel, hogy valami igazán egyedit alkossanak együtt akár egy kapszulakollekció formájában. Gondoljunk csak a Piet Mondrian ihlette híres Yves Saint Laurent ruhára.

saint_lauren.jpg

Az egyik legemblematikusabb kollekció az olasz tervező, Elsa Schiaparelli közös munkája volt Salvador Dalival, mely során megalkották az ikonikus ’Lobster dress-t’, vagyis homáros ruhát, mely a Vogue-ban is megjelent.

lobster-dress-schiaparelli.jpg

A hétköznapi divatba is jó pár éve bekúszott a művészi behatás: Andy Warhol Marilyn Monroe-ról készült pop-art stílusú színes portréját sokan ismerik és gyanítom, hogy nem egy divatorientált nő ruhatárában lapul meg legalább egy ilyen emblematikus póló.

 A magyar divatvilágban körbenézve olyan művészi ihletésű kincsekre akadunk, mint például Balázs Eszter tervező bohókásan extravagáns kreációi, melyeken gyakran megjelenik egy-egy mindenki által jól ismert filmbéli, sokszor rajzfilmből választott karakter.

ke_p_forra_sa_va_sa_rhely_com_bala_zs_eszter_munka_i.jpg Fotó: www.vasarhely24.com 

Vagy mint ez a Somogyi Réka munkája alapján megihletett Szilas Rita ruha. Kettejük jó ideje egybefonódó alkotómunkájából csodálatos, színpompás és részletgazdag alkotások születnek.

szilas_rita_ruha_saja_t_honlapja_ro_l.jpg

Fotó: www.szilasrita.hu

Még ritkább és igazán egyedi jelenség, amikor a divattervező a művész maga.

Csillag Zsuzsinak saját festményei alapján készült el legújabb kapszulakollekciója. A Süel márka tervezője először saját pillanatnyi érzéseit vetette vászonra, majd az az ötlete támadt, hogy ezt az expresszionista érzésvilágot a ruháin is megjelenítheti.

_dsc1394-2.jpg

Ezután már megrendelésre is készültek gyönyörű egyedi darabok a különböző színvilágot képviselő festmények alapján.

A kedvencem ez a szupernőies overál, ami modern, egyedi és művészi is egyben.

_dsc1514-2.jpg

Fotó: www.suel.hu

Tagadhatatlan, hogy a divat maga is egy művészeti forma, hasonlóan mély és érzelemgazdag alkotómunka mint a képzőművészet és egy erőteljes kifejezésmód. Én annak külön örülök, hogy Magyarországon is létrejönnek ezek a különleges, művészi ihletésű ruhadarabok, egyfajta hordható művészetet teremtve itthon is.

 

Macher Vera 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: TREND

A bejegyzés trackback címe:

https://yarnparade.blog.hu/api/trackback/id/tr2014790342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása