Yarnparade

színes - energikus - inspiráló

Mi is az a ,friendspiration’ avagy mit tanulhatunk a híres hollywoodi barátnőktől?

2018. április 18. 09:16 - suelknitwear

friendspiration.jpg

Az angol nyelvben elterjedt egy kifejezés, a  "friendspiration", ami körülbelül annyit tesz, hogy ,inspiráló barát’, olyasvalaki, akit őszintén elismerünk. A magyarban még nincs erre kifejezés, hiszen nálunk nem annyira nagy divat verbálisan (sem) értékelni a másikat. De miért fejezzük ki olyan nehezen az elismerésünket, amikor pedig ott vannak a nyelvünkön a dicsérő szavak és vajon miért jövünk annyira zavarba, ha mégis szembe dicsérnek. Persze most nem a felszínes és hízelgő hozzászólásokra gondolok a közösségi oldalakon, hanem valódi és őszinte elismerésre.

1e7b71c33e3309a6dc107dfe3fab96c9.jpg

,A barát olyasvalaki, akivel önmagad mersz lenni.’ – Frank Crane

Nos, körülnéztem a neten ebben hangzatos ,friendspiration’ témában és rájöttem, hogy ez a jelenség nem újkeletű tőlünk nyugatra és különösen nem a hollywoodi álomgyárban. Léteztek és a mai napig is léteznek olyan vezető színésznők közötti barátságok, melyek kiállták az idő próbáját.

Ilyen például Naomi Watts és Nicole Kidman vagy Salma Hayek és Penelop Cruz kikezdhetetlen kapcsolata. A latin díva kettős több mint 20 éve ápolja egymás barátságát. Persze az idő nem jelent semmit.

watts-kidman.jpg

Sokkal fontosabbak azok az alappillérek, melyek kikezdhetetlenné tették az egymás elismerésén alapuló köteléket és amelyekről a két híresség szívesen anekdotázik egy-egy interjúban.

Ezek közül nekem leginkább az a megingathatatlan bizalom ragadta meg a figyelmemet, ami ahhoz is elengedhetetlen volt, amikor egyszer készülődés közben kiment az áram Salma lakásában és Penelopé néhány gyertya fényénél elkészítette a barátnője frizuráját. Ok, fodrász szülők gyerekeként volt is hozzá némi érzéke, de lássuk be, óriási bizalom kell ahhoz, hogy bárkinek is engedjük, hogy a hajunkat babrálja, amikor egy fontos eseményre készülünk.

the-bandidas-the-bandidas-24688793-700-465.jpg

Példaértékű a kapcsolatukban az is, ahogyan egymást támogatják és elviselik (igen, kibírják) és elismerik a másik sikerét még akkor is, ha ők maguk éppen akkor nem boldogulnak olyan jól.

Tolerálják a másik negatív tulajdonságait; Cruz állítólag játszik az étellel és lelövi a tv sorozatok végét; sokan ettől a hajukat tépnék, de Salma elviseli a barátnője idegesítő szokásait.

0741de1a39f71c4ea3b2c5c26c1e259a.jpg

S végül a legnagyobb kincs, az őszinteség; nem kertelnek, ha egymás véleményét kérik ki, mert az építő kritikával is egymást segítik.

e9ffbcb1fdf8c3b4e14173db0cedb7cb.jpg

Az igazi barátság nem arról szól, hogy ott vagyunk, amikor az kellemes, hanem amikor nem az.

Szerintem nagyon sokat tanulhatunk ebből a régi hollywoody barátságból. Éppen ezért nagyon örültem, amikor elém került a neten egy olyan menő divatprojekt, melyben barátnők egymást ’nominálják’ egy magyar divatmárka fotósorozatában. A képeken a pocakos kismamától kezdve a kemény üzletasszonyig mindenféle karakterű nőt látunk, akikben egy közös biztosan van: elismerik a másik nőt és attól nem érzik magukat kevesebbnek, hogy a barátnőjük szép vagy sikeres. Támogassuk egymást:)!

suel_friendspiration1.jpg

Macher Vera

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://yarnparade.blog.hu/api/trackback/id/tr413845972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása